Novi Toyotin mini model stiže iz Češke

0
27
NAS SPONZOR

Toyota je potvrdila da će svoj novi mini model, najavljen konceptom Aygo X, praviti u Češkoj, u fabrici Kolin. Model će se proizvoditi zajedno sa Yarisom i koristiće istu GA-B verziju Toyotine nove globalne arhitekture, kao i Yaris.

Toyota pravi Yaris i u francuskom Valensijanu.

Toyota je jedan od malobrojnih proizvođača koji nameravaju da u Evropi ostanu u segmentu malih automobila sa SUS motorom. Ford i Opel su među kompanijama koje su napustile ovaj segment zbog malog profita, a ostali proizvođači su prešli na skuplje električne verzije kao odgovor na pritisak od regulativa u vezi sa CO2.

Toyota očekuje da će novi mali model biti ekonomski isplativ i napominje da je reč o evropskom automobilu u svakom smislu, od razvoja do proizvodnje.

U saopštenju se navodi da model naglašava posvećenost japanske kompanije širenju proizvodnje u Evropi i povećanju godišnje prodaje automobila na evropskim tržištima na 1,5 miliona vozila do 2025. godine, sa tržišnim udelom od 7%. U fiskalnoj godini koja je završena 31. marta, Toyota je u Evropi prodala nešto više od milion vozila.

Toyota trenutno u Kolinu proizvodi Aygo, zajedno sa srodnim Peugeotom 108 i Citroenom C1. Japanska kompanija preuzela je vlasništvo nad fabrikom 1. januara, a prethodno ga je delila sa PSA grupom. Početak proizvodnje Yarisa u ovoj fabrici planiran je za drugu polovinu godine.

 

Prethodni tekstFiat prelazi na električne modele do 2030.
Sledeći tekstElektrični Mustang popularniji od benzinskog

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here