PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiNovi Nissan Qashqai - pretpremijerno

Novi Nissan Qashqai – pretpremijerno

-

Kompanija Renault Nissan Srbija je pretpremijerno predstavila novu generaciju modela Qashqai, a koja će na naše tržište stići tokom letnjih meseci. Novi model uživo potvrđuje Nissan aspiracije da se kvalifikuje kao daleko veći konkurent u sve žešćoj borbi za kupce u C-SUV segmentu.

Uprkos tome što je u pitanju pretpromocija, Nissan je odlučio da novinarima predstavi novi Qashqai uživo, a ne kako je to sada već uobičajeno putem interneta. Uživo, treća generacija daje daleko bolji utisak u odnosu na ono što smo već videli na internetu. Qashqai je mišićaviji, moderniji i, barem subjektivno, bitno duži od prethodnika.

Novi model je, zapravo, tek marginalno duži sa 3,5cm dužom karoserijom, dok je međuosovinsko rastojanje za 2cm duže. Novi model je 2,5cm viši i 3,2cm širi, a blagom reorganizacijom unutrašnjeg prostora obezbeđeno je više prostora za putnike na zadnjoj klupi, kao i povećanje prtjažnog prostora od za 74l na ukupno 504l što će verovatno biti i ubedljivo najbitniji prodajni argument.

Nova platforma, CMF-C, se koristi u čitavoj paleti vozila Alijanse, ali je ovo prva njena implementacija u Nissan proizvodu. Zahvaljujući novoj platformi omogućeno je smanjenje težine od 60kg uprkos većim dimenzijama, dok je torziona čvrstina povećana više od 41%.

Dizajn je moderniji sa još oštrijim svetlosnim grupama koje su sada u osnovnoj opremi izrađena u LED tehnologiji.

Unutrašnjost je značajno modernizovana, tako da Qashqai sada ima potpuno digitalnu komandnu tablu, dok je info-zabani sistem zasnovan na 9″ ekranu, a u spisku opreme se sada nazale Bose audio sistem, masažna sedišta, bežično punjenje mobilnih uređaja, WiFi itd… Novost je i prisustvo nove genracije ProPilot sistema, koji će sada ponuditi još više mogućnosti kao što je upoređivanje podataka sa senzora i onih koje dobija od navigacionog sistema. ProPilot nove generacije se označava kao autonomni sistem trećeg nivoa.

Motorizacija je poznata – turbo benzinci sa blagim hibridom će biti inicijalno ponuđeneni, dok će E-Power motor biti ponuđen tek od 2022. Motorne opcije se oslanjaju na 1.3 DIG-T agregt koji će biti raspoloživ u verzijama sa 138 i 156KS, gde će snažniji agregat biti ponuđen u kombinaciji sa novim CVT menjačem i 4WD pogonom.

Iako cenovnik nije formiran, Nissan najavljuje da će bazni Qashqai cenom kretati negde od 23.000€ što kada se osvrnemo na vrlo solidnu baznu motorizaciju i najavljeno vrlo bogate pakete opreme zvuči kao jako dobar naslednik odlično prodavanog SUV modela na našem tržištu.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -