F1: Mercedes i Alpina pokazali bolide

0
40

Aktuelni šampioni i rebrendirani Reno pokazali su svoje bolide za novu F1 sezonu. Na online prezentacijama Mercedes je pokazao svoj W12, a Alpina je prikazala svoj “prvenac” sa oznakom A521.

Počnimo od aktuelnih šamppiona, Mercedes u novu sezonu ulazi sa pokušajem da osvoji osmu uzastopnu timsku titulu, sa Hamiltonom koji se “venčao” sa Mercedsom na još ovu sezonu. W21 je zadržao slične boje, pretežno je prisutna crna boja kao podrška borbi protiv rasizma, uz par blagih korekcija. Recimo, na poklopcu agregata više nema zvezdica, već su tu AMG oznake prisutne. Kako je na snazi zabrana razvijanja usled promene pravila, timovi su imali pravo da potroše dva boda za razvoj komponenti za novu sezonu, pa su svi bolidi manje više evoulucija starih. Mercedes je priznao da je imao nekih “poteškoća” sa unapređenim agregatom, ali uvereni su da će sve biti u redu do početka sezone. Naravno, Mercedes nas je navikao za zapomaganjem i tokom trka tako da ovu izjavu treba uzeti sa rezervom. Interesantno je da je ekipa priznala da je prilikom prezentacije dala sve od sebe da sakrije detalje poda bolida kako druge ekipe ne bi imali rani uvid u njihova tehnička rešenja, tako da gotovo i da nema fotografije zadnje strane bolida. Prve kilometre će W12 napraviti na testiranju u Bahreinu za dva vikenda.

Alpina je osveženje u F1 ove sezone i kao “novi” brend Renoa donosi i nove boje, tako ostajemo bez Renoove žute, koju pretežno menja čuvena Alpine plava boja sa delovima bele i crvene, sve asocirajući naravno na zastavu Francuske. Prošla godina za ekpipu je bila u principu dobra, peti u šampionatu sa tri podijuma. Ekipa je ostala bez Danijela Rikarda, koji će karijeru nastaviti u Meklarenu, ali okosnicu tima će sada činiti Alonso koji se vraća u F1. Društvo će mu praviti Okon, koji je ostao u ekipi i tim smatra da je ovo dobar miks iskustva i “mlađeg” vozača koji ima dosta kilometara u F1.

Alonso nije bio prisutan na online prezentaciji jer je imao biciklističku nezgodu, ali će biti spreman za testiranja u Bahreinu. Pored odlaska Danijela Rikarda i rebrendiranja tima, bitna promena je i odlazak Sirila Abitebula sa mesta šefa ekipe. Na njegovo mesto dolazi Davide Brivio iz Moto GP šampionata i Suzuki ekipe koji je u tom šampionatu napravio zaista dobar posao. Tako je zaključak da je Reno-Alipna smislila nešto dugoročno za novu F1 sagu čuvenog francuskog brenda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here