Audi S8

0
1835
Image
NAS SPONZOR

 

Nova generacija modela S8 biće predstavljena javnosti u Frankfurtu, dok će se u prodajnim salonima naći tokom 2012. Godine. Kao i do sada, sportska varijanta top limuzine nudi mnogo snage, vrhunski komfor i udobnost u kombinaciji sa bogatim spiskom opreme.

Kao i S6 model, Audi je odabrao 4,0 litarski twin turbo V8 kao pogonski agregat za S8, samo što u ovom modelu taj agregat proizvodi 382kW, tj. 520KS i konstantnih 620Nm od 1700 pa do 5500 obrtaja. Rezultat je ubrzanje od 0 do 100kmč za 4,2 sekunde i elektronski ograničena maksimalna brzina na 250kmč.

Image

 

Prosečna potrošnja je deklarisana na samo 10,2l, što je mnogo manje nego što nude konkurentski modeli, ali i predthodnik kojeg je pogonio 5,2 litarski V10 čija je prosečna potrošnja bila 13,2l.  Konačni rezultat "prelaska" na turbo tehnologiju je 23% manja potrošnja i 70KS više na raspolaganju.

Agregat, kao i kod S6, poseduje sistem za gašenje kompletnog reda cilindara, tako da pored manje potrošnje nudi i daleko tiši i ujednačeniji rad zahvaljujući posebnim sistemima za eliminaciju akustičnih smetnji i vibracija pogona.

Image

 

Osmostepeni tiptronic menjač u sebi integriše nekoliko različitih režima rada – sportski, ekonomičan, komforan. Snaga se na podlogu prenosi putem quattro pogona i sportskog zadnjeg diferencijala.

Adaptivno vazdušno ogibljenje u kombinaciji sa dinamičkim servo pojačavačem na upravljaču i drive select sistemom sa pet režima rada omogućava angažovanu vožnju i pored toga što je u pitanju vozilo dugačko 5,15m i teško 1975kg.

Image

 

Standarni točkovi su 20" sa 265/40 pneumaticima, dok se na spisku nalazi još pet opcionih modela felni od kojih su četiri u dimenziji 21". Vazdušno hlađene kočnice su napred prečnika 400mm, dok su pozadik 365mm. Na crnim kočionim čeljustima se jasno vidi S8 logotip. Opcioni karbon keramički diskovi štede 20kg ukupno.

Tipična oprema za S modele je i ovde prisutna: poseban S line upravljač, luksuzni materijali, Valcona kožom presvučena klimatizovbana sedišta sa masažerom, DVD šaržer, 8" MMI kolor displej visoke rezolucije, Bang&Olufsen audio sistem sa 19 zvučnika snage 1,4kW, aluminijumske komande menjača i nožne pedale, itd…

Prethodni tekstNova Fiat Panda
Sledeći tekstEuro NCAP: Mazda nagrađena „Advanced“ nagradom
Večni entuzijasta.