2021 Porsche 911 GT3

0
53

Porsche je predstavio novi 911 GT3, model koji je razvijen u saradnji sa sportskom divizijom nemačke marke i preko kojeg trkačka tehnologija stiže na obične puteve. Početna cena ovog automobila je 140.000 EUR.

Novi GT3 ima ugrađen četvorolitarski atmosferski motor od 510KS, što znači da je ovo jedini 911 iz generacije 992 koji nema turbo. Menjač je sedmostepni automatik sa dva kvačila, a snaga se prenosi samo na zadnje točkove.

U kombinaciji sa kontrolom brzog starta, ubrzanje od 0-100km/h traje 3,4 sekunde. U ponudi će biti i šestostepeni manuelni menjač, preko kojeg će vozači imati još bolju vezu sa automobilom.

Novi 911 GT3 je prešao na modularnu platformu sa centralno smeštenim motorom, ima felne od 20 inča napred i 21 inč nazad, veće kočnice nego ranije (standardne su čelične, karbon-keramičke su opcione). Novi GT3 je težak 1.435kg i teži je od prethodne generacije sa PDK menjačem za samo 5kg zahvaljujući obimnoj upotrebi plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Od ovog materijala napravljen je prednji karoserijski poklopac, stakla za prozore su stanjena, a kovane felne i lagani izduvni sistem donose uštedu od 10kg. Prednje ogibljenje ima dvosrtuku viljušku, što je novost, pošto su svi dosadašnji 911 modeli imali MacPherson ogibljenje na prednjoj osovini. Ovo rešenje preuzeto je iz trkačkog 911 RSR.

Maksimalna brzina je 320km/h, a za stabilnost se brine veliko zadnje krilo koje značajno povećava vertikalnu silu koja pritiska automobil pri većim brzinama. U kombinaciji sa zadnjim difuzorom, aerodinamika se može podešavati za vožnju na stazama.

Multimedijalni sistem sadrži i novi ekran za staze, čime se rasterećuju ekrani levo i desno od centranog analognog obrtomera, na kojem oznake idu do 10.000 iako se motor vrti “samo” do 9000 obrtaja. U ovom modu vozaču se prezentuju relevantniji podaci, poput pritiska u pneumaticima, temperature ulja i nivoa goriva.

Kupcima su u ponudi dodatni laki elementi za karoseriju, poput krova i kućišta za retrovizore, kao i obojene felne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here