Jaguar postaje električna marka od 2025.

0
36

Jaguar će od 2025. godine proizvoditi samo električne automobile u okviru nove poslovne strategije kompanije Jaguar Land Rover. Novi direktor Tijeri Bolore postavio je cilj da britanska marka dostigne nultu ugljeničnu emisiju u poslovanju do 2039. godine, što podrazumeva potpunu elektrifikaciju.

Svi Jaguarovi i Land Roverovi modeli praviće se sa potpuno električnim pogonom do kraja ove decenije, a Jaguar će od 2025. praviti samo električna vozila. Land Rover će predstaviti šest čisto električnih modela, a pet će imati električne varijante.

Prvi potpuno električni Land Rover očekuje se na tržištu 2024. godine.

Da bi se ostvarila ova tranzicija, JLR će koristiti tri arhitekture: dve za Land Rover, a jednu potpuno novu platformu ekskluzivno za Jaguar. Detalji će biti objavljeni naknadno.

Kompanija je saopštila da ne planira zatvaranje nijednog od svojih baznih proizvodnih centara i da će zadržati linije za sklapanje vozila na domaćem britanskom tržištu i širom sveta.

JLR je napomenuo da neće ukinuti nijedan aktuelni proizvod niti planira da obustavi proizvodnju bilo kojeg postojećeg modela. Kompanija želi da do kraja ove decenije 100% Jaguarove prodaje budu električni modeli, a da taj procenat za Land Rover bude 60%.

Bolore je rekao da je do 2026. godine planirano postepeno ukidanje dizelskih motora i da kompanija mnogo ulaže u tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija. Cilj je da se do kraja godine na javnim putevima pokrenu testovi automobila sa ovom tehnologijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here