Predstavljen ultralagani i snažni T50s

0
39

Gordon Mari je predstavio ultralagani supermodel T50s Niki Lauda sa V12 motorom, koji je namenjen vožnji isključivo na stazama. Biće napravljeno samo 25 primeraka ovog automobila, a isporuke su predviđene za sledeću godinu.

T50s je delo istog tima koji je napravio regularni T50, koji može da se registruje za javne puteve. Mari napominje da ova verzija ima stotine drugačijih, specijalnih komponenti koje su sve podređene funkcionalnom dizajnu.

T50s, koji košta 3,1 milion funti bez poreza, težak je samo 852kg, odnosno 128kg manje od standardnog modela. Automobil koristi kompaktni 3,9 litarski V12 Cosworthov motor koji sada dostiže još više obrtaje i isporučuje 700KS, dok regularna verzija raspolaže sa 650KS. Snaga kod T50s može da poraste na 725KS kada se aktivira sistem za pojačano usisavanje vazduha u motor.

T50s takođe poseduje ventilator prečnika 40cm na zadnjem kraju koji mu poboljšava aerodinamičke karaktristike, ali ima i seriju elemenata na karoseriji koji zajedno stvaraju vertikalni pritisak do 1500kg pri većim brzinama.

Svaki T50s će imati jedinstvene specifikacije, pa će i svaka šasija nositi svoje ime po nekoj od Marijevih pobeda na Velikim nagradama. Prva je nazvana Kyalami 1974, a automobil će biti isporučen sa specijalnom knjigom koja objašnjava značaj ove trke i donosi svoju priču.

Mari je rekao da je kod T50s monokok drugačiji, motor je drugačiji i ima novi menjač sa polugama za menjanje brzina. Tvorac ovog automobila naglašava da nijedan drugi proizvođač nikada neće ni izbliza moći da isporuči iskustvo vožnje automobila težine 850kg sa 700KS iz atmosferskog V12 motora koji se vrti do 12100 obrtaja, pri čemu poseban ugođaj stvara specijalno dizajnirani izduvni sistem.

On kaže da nije nimalo mario za konjske snage ili vreme po krugovima u poređenju sa drugim modelima, ali da ne sumnja da će T50s biti veoma vrz. Umesto toga, koncentrisao se da postigne najbolje moguće iskustvo za vozača na stazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here