McLaren Artura – snaga u hibridnom paketu

0
349
NAS SPONZOR

McLaren Artura  je model kojim se ova marka uključuje u segment elektrifikovanih hibridnih supermodela visokih performansi.  Model stiže sa brojnim novim tehnologijama i na novoj laganoj ugljeničnoj arhitekturi.

McLaren navodi da je nova platforma jača, bezbednija i lakša od prethodne. Novi model će se proizvoditi u novoj fabrici u južnom Jorkširu.

Srce Arture čini novi trolitarski V6 motor sa dva turba koji proizvodi 585KS i 585Nm maksimalnog obrtnog momenta, a pojačan je električnim agregatom od 95KS koji se napaja iz baterije kapaciteta 7,4kWh. Zahvaljujući tome, automobil može da pređe 30km korištenjem samo električne energije. Kombinovana maksimalna snaga sistema je 680KS i 720Nm.

Električni motor pojačava odziv na gas i obara deklarisanu emisiju CO2 na 129g/km, a potrošnju goriva na ispod 5,6l/100km. Artura ubrzava od 0-100km/h za 3 sekunde, do 200km/h stiže za 8,3 sekundi, a maksimalna brzina je veća od 320km/h.

Težina automobila bez radnih tečnosti je 1.395kg, a u McLarenu tvrde da je Artura veoma laka za vožnju. Unapređena je pouzdanost i smanjeni su troškovi održavanja, a model je podržan petogodišnjom fabričkom garancijom.

Kvalitet enterijera je podignut na viši nivo unapređenjem proizvodnog procesa, a ugrađeno je 25% manje kablova nego u prethodnim modelima iz Sportske serije. Novi multimedijalni sistem funkcioniše preko osmoinčnog ekrana, a ugrađene su tehnologije Apple CarPlay i Android Auto. Putem onlajn osvežavanja softvera dostupna je i funkcija adaptivnog tempomata.

Novi motor je lakši za 50kg i 150mm kraći od McLarenovog V8 agregata, a crvena linija obrtomera počinje na 8500 obrtaja. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko novog osmostepenog automatskog menjača sa dva kvačila (sa manuelnim režimom), a električni motor smešten je u kućištu menjača.

Međuosovinski razmak je 2,64 metra, a novo multilink ogibljenje funkcioniše zajedno sa laganim elektronski kontrolisanim diferencijalom, što je novost za McLaren. Pirelli je napravio specijalne pneumatike za ovaj model sa tehnologijama za smanjenje buke i elektronskim čipom koji šalje podatke u centralni kompjuter. Prednje felne imaju dijagonalu od 19 inča, a zadnje 20.

Servo ima hidrauličnu podršku, a sa podešavanjem sportskog upravjača pomera se i instrument tabla, uz koju je smešten i selektor režima vožnje. Vozač može da bira između modova za udobnost, sportsku vožnju i stazu za podešavanje ogibljenja i rada motora. Postoji i režim vožnje u kojem se koristi samo električna energija.

Prethodni tekstF1: Alfa Tauri pokazao bolid za novu sezonu
Sledeći tekstPredstavljen novi Nissan Qashqai