Manjak od 450.000 automobila zbog nestašice čipova

0
14

Nestašica čipova na globalnom tržištu koštala je automobilsku industriju najmanje 450.000 vozila samo u januaru i februaru, saopštila je kompanija za tržišnu analitiku LMC.

Upravni direktor LMC-a Pit Keli rekao je da će ovaj problem trajati u prvoj polovini godine, ali da verovatno neće uticati na godišnju proizvodnju automobila. On je rekao da je nedostatak poluprovodnika drugačija stvar od drugih poremećaja u lancu isporuke komponenti jer se automobilska industrija nadmeće za ove proizvode sa drugim industrijskim granama, poput kućne elektronike.

Keli smatra da će ovaj poremećaj trajati duže od prethodnih u lancima isporuke, poput eksplozija, štrajkova i prirodnih katastrofa, čiji se efekti obično osećaju jedan ili dva kvartala. On očekuje da će situacija sa proizvodnjom čipova biti stabilizovana do kraja godine.

LMC prognozira da će proizvodnja automobila u svetu biti umanjena za 10% u prvom kvartalu u odnosu na isti period 2019. godine. Prevedeno u brojeve, to je manjak od 1,1 milion automobila. Od toga je 600.000 do 700.000 posledica nedostatka čipova, a ostatak je rezultat restrikcija koje su uvedene povodom pandemije korona virusa.

Druga kompanija za tržišne analize IHS Markit saopštila je da će gubitak u prvom kvartalu usled manjka poluprovodnika iznositi 672.000 vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here