PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiPredstavljeni novi Logan i Dacia Stepway

Predstavljeni novi Logan i Dacia Stepway

-

Novi modeli Dačije su predstavljeni tokom protekle nedelje, a u prodajnim salonima već možete naći novi Stepway, dok će Logan stići tek nešto kasnije. Novi modeli su, uprkos više opreme, cenovno pristupačni kako je to uvek i bio slučaj sa modelima ovog proizvođača.

Nova normalnost ili možda „prinudna nenormalnost“ utiče na sve elemente života, pa smo tako prvi put prisustvovali digitalnoj promociji, ali su vožnje ipak morale biti u „realnom svetu“. Jesenas smo, u pauzi između „pikova“ bili na promociji modela Toyota Supra što je, uprkos određenim zdravstvenim pravilima, izgledalo prilično uobičajeno.

Dačija je, usled situacije u kojoj se nalazimo, odlučila da deo predstavljanja održi preko video strima, dok je narednog dana bila prilika da se automobili zaista i isprobaju. Ukupno gledano, Dačija Srbija je obavila prilično dobar posao gde smo zavaljeni u fotelju mogli da odgledamo šta to sve novo donose novi modeli, dok smo sutra imali određeni vremenski termin kada smo na raspolaganju imali Sandero.

Nova generacija

U pitanju su potpuno novi modeli koji su doživeli temeljne izmene kako na pitanju platforme, a tako i po pitanju enterijera i elektronskih sistema.

Oba modela će sada koristiti novu CMF-B platformu, koja će ponuditi niže troškove jer većina modela iz Reno-Nisan Alijanse sada koristi manje-više standardiozovane komponente namenjene ovoj platformi.

Sandero Stepway je sada 4099mm dugačak, sa 30mm širim kolotragom nego ranije. Klirens je sjajnih 201mm što ga čini pogodnijim za silazak sa asfalta nego većinu modernih SUV vozila. Povećan je prtljažni prostor na 410l što ga čini još primamljivijim kao izbor za mlade porodice.

Logan je takođe porastao, tako da je on sada 4396mm dugačak (+37mm) sa 14mm dužim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na prethodnika. Rezultat je daleko više mesta za putnike na zadnjoj klupi – za ramena i noge. Povećana je zapremina unutrašnjeg prostora za skladištenje za 2,5l, dok je prtljažnik porastao na odličnih 528l čime Logan ovim parametrom parira čak i referentnim modelima iz C segmenta.

Oba modela su u potpunosti redizajnirana, tako da je sada silueta šira i agresivnija, dok nove svetlosne grupe napred i pozadi uspostavljaju novi svetlosni potpis Dačija modela, mada prednji potpis vrlo podseća na Volvo rešenje. Ako ćemo iskreno, vlasnicima Dačija sigurno neće smetati da neko pomisli da voze Volvo!

Dačija je za Sandero Stepway ponudila i nove, modularne, krovne šine koje omogućavaju lakšu montažu. Ove šine se isporučuju samo u najboljem paketu opreme, dok kupci slabijeg paketa tu opciju mogu doplatiti (+100E).

Enterijer

Dizajn Dačija modela je sigurno važan, ali je enterijer od samog početka ove marke bio ono što ga je odavalo da je u pitanju niskobudžetni proizvod. Tokom proteklih godina, kvalitet enterijera se poboljšavao, ali i ergonomija koja je, po našem mišljenju, najviše zaostajala.

Sa novim modelima, unapređenja koja smo već videli kod Dastera, su konačno ponuđena i širom spektru kupaca. Treba istaći potpno nova sedišta koja sada, bar ako je sudeći po 1,5h dugoj vožnji, nude daleko veću udobnost. Oprema je daleko bogatija, tako da će kupci čak i u osnovnoj, Essential, opremi imati dosta pogodnosti, dok najbolji paketi opreme sada uključuju i moderne detalje kao što je „keyless“ sistem, automatska klima, električna parkirna kočnica i slično.

U ponudi su tri različita multimedijalna sistema: Media Control, Media Display i Media Nav. Bazni sistemi će očekivati od vozača da upari svoj Android/Apple telefon kako bi se omogućile napredne mogućnosti i navigacija, dok Media Nav nudi kompletnu podršku bez potrebe da se koriste Android Auto ili CarPlay, što je naravno moguće ukoliko se ukaže potreba.

Nema dizela!

Domaći kupci Dačija modela velikoj većini nisu ni kupovali dizel motore, tako da je odluka da se u ponudi ne nađu dizel motori zasnovana na prodajnim rezultatima. U ponudi se nalazi dva benzinska agregata, jedan zapremine 999cm i snage 65KS koji je raspoloživ samo u Logan karoseriji, dok se trocilindrični turbo benzinac zapremine 899ccm snage 90KS nudi kao jedina opcija kupcima Sandero Stepway modela.

Novost je što će se ovaj agregat nuditi u kombinaciji sa TNG instalacijom koja ne smanjuje benzinski rezervoar, pa se tako autonomija ovako pogonjenog modela povećava na čak 1300km zahvaljujući 50l+40l rezervoarima. Zanimljivo je da ovaj motor kada koristi TNG gorivo proizvodi 100KS pa otud naziv ECO-G 100.

Kupci mogu odabrati i CVT menjač kao opciju što će Sandero dodatno približiti mlađim vozačima koji traže jednostavno, praktično i jeftino prevozno sredstvo.

Cene

Prodaja novih modela počinje odmah, ali će prvi kontigent modela Logan u Srbiju stići tek na proleće. Garancija i dalje ostaje 3 godine i/ili 100.000 pređenih kilometara. Ukoliko se odlučite za Dačija finansiranje u tom paketu se dobija i produženi garantni period, pored ostalih pogodnosti. Cene za Logan kreću od 9990E za SCe 65 pa do 13090E za TCe 90 CVT i najbolji paket opreme. Cena za Sandero Stepway kreće od 10990E za TCe 90 pogonjeni model, dok je najbolji paket opreme i CVT menjač 13710E.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -