SSC Tuatra postigla brzinski rekord – 455km/h

0
399
NAS SPONZOR

SSC je saopštio da je njegov supermodel Tuatra postigao novi brzinski rekord za serijske automobile od 453km/h. Za upravljačam je bio vlasnik automobila doktor Leri Keplin, a vožnje su obavljene 17. januara na pisti Svemirskog centra Kenedi.

U prvoj vožnji Tuatra je postigla 450km/h, a u drugoj u suprotnom smeru 460km/h. Time je nadmašen prethodni rekord Koenigsegg Agere RS iz 2017. godine, kada je ovaj model postigao 447km/h.

Da bi se izbegle bilo kakve sumnje u validaciju rezultata, Tuatra je bila opremljena višestrukim sistemima za satelitsko praćenje, uključujući dva Racelogic VBox kompleta, Garminov sistem i merni uređaj iz Udruženja za trke na jednu milju (Mile Racing Association).

Na licu mesta bio je prisutan direktor Racelogica za Severnu Ameriku Džim Lau i on je potvrdio brzinske rezultate kao precizne. Vožnje je pratio i vozač Nirburgring taksija Robert Mičel, koji je prisustvovao i neuspešnom pokušaju u decembru.

Lau i direktor SSC-a Džerod Šelbi dostavili su specijalizovanom automobilskom magazinu Motor Authority fajl sa podacima iz Racelogic Vbox-a, a fajl je prošao nezavisnu proveru i verifikaciju kod Edija Nakata, osnivača AR Motorsportsa.

Posle neuspešnog pokušaja u decembru, kada se Tuatra pregrejala i kada su joj otkazala dva cilindra. SSC tim je za ovaj pokušaj skratio poslednji stepen prenosa i preradio sistem hlađenja. Šelbi je napomenuo da će sve do sada prodate Tuatre dobiti ove izmene.

Ovaj model koristi 5,9 litarski V8 motor sa dva turba koji isporučuje do 1350KS sa gorivom od 91 oktana i čak 1750KS sa E85 gorivom. Menjač je sedmostepeni manuelni, a snaga se šalje na zadnje točkove.

Prethodni tekstPredstavljen BMW M5 CS
Sledeći tekstPredstavljeni novi Logan i Dacia Stepway

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here