Japan bez novih benzinaca od 2035. godine

0
20

Vlada Japana saopštila je da planira da zabrani prodaju novih automobila sa benzinskim motorima do sredine sledeće decenije, iako se šef Toyote nedavno izjasnio protiv ubrzanog prelaska na električna vozila zbog negativnog uticaja na automobilsku industriju.

Plan koji je predstavila japanska Vlada sličan je inicijativama koje su usvojile Kalifornija i neke velike evropske zemlje. U Japanu će biti dozvoljena prodaja benzinsko-električih modela i posle 2035. godine, predviđeno je planom.

Vladini zvaničnici kažu da će proizvođači automobila morati da revidiraju svoje poslovne modele i napominju da je i šef Toyote Akio Tojoda podržao cilj da japanska industrija do 2035. godine bude ugljenično neutralna.

U Vladinom saopštenju se poziva da svi novi automobili koji se budu prodavali od 2030. godine budu elektrifikovani. Prema planu, potebno je smanjiti cene baterija da bi električna vozila za desetak godina koštala otprilike isto kao modeli sa benzinskim motorima. Istovremeno su predviđena velika ulaganja u iskorištavanje energije vetra za proizvodnu električne energije.

U japanskom Ministarstvu ekonomije ukazuju na veliki rast prodaje električnih i elektrifikovanih automobila u Evropi i Kini, dok Japan značajno zaostaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here