Neizvesna sudbina Volkswagen Passata i Arteona

0
39

Volkswagen planira da obustavi proizvodnju modela Passat u Sjedinjenim američkim državama, a zbog komplikacija u vezi sa premeštanjem proizvodnje u Tursku, moguće je da će odluka biti proširena i na evropsku varijantu, kao i na model Arteon.

Volkswagen je ranije planirao da od 2023. godine premesti proizvodnju evropskog Passata iz Nemačke u svoju novu fabriku u Turskoj kada na red dođe sledeća generacija ovog modela. Planove je poremetio rat u susednoj Siriji i neizvesnost situacije u Turskoj. Američki Passat je tehnički inferiorniji u poređenju sa evropskim, koji koristi MQB platfromu. Automotove njuz (Automotive News) prenosi da se sada očekuje da će proizvodnja oba modela biti okončana 2023. godine.

U Evropi bi do daljeg mogla da opstane samo karavanska verzija Passata (Variant) i u novoj generaciji. Odluka je delimično zasnovana i na planiranom premeštanju proizvodnje sestrinskog modela Superb iz Češke u Nemačku. Ovaj model je veoma popularani i već sada zalazi u tržišnu poziciju Passata zbog nešto veće praktičnosti i povoljnije cene. Najveći problem za Passat i ostale limuzine na tržištu zapadne Evrope je sve veća popularnost SUV i krosover modela.

U izveštaju se navodi da će meta sledeće generacije Superba biti kupci u zemljama centralne i istočne Evrope, gde su limuzine i dalje popularne.

Izvori iz Volkswagena rekli su Automotiv njuzu da kompanija planira još veću orijentaciju na SUV i električne modele i da je sledeća žrtva ovakve poslovne politike Arteon u standardnoj i karavanskoj formi, odnosno da se ne planira ni njegova sledeća generacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here