Prodaja oslabila za skoro 8%

0
41

Prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije u oktobru je oslabila za blizu 8%, navodi se u podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Prošlog meseca u zemljama Evropske unije prodato je 954.000 automobila, a to je za 7,8% slabiji rezultat nego u oktobru 2019. godine, navodi se u mesečnom izveštaјu.

U septembru je zabeležen oporavak prodaje za 3,1% posle velikog pada usled pandemije korona virusa i restriktivnih mera u privredi i društvu.

U oktobru je najveći pad prodaje zabeležila Španija sa 21%, a slede Francuska sa minusom od 9,5% i Nemačka sa padom od 3,6%. U Italiјi јe zabeležen manji pad tržišta automobiła za 0,2%.

Od početka godine do oktobra, prodaja je u čitavoj Evropskoj uniji bila slabija za 26,% u poređenju sa prošlom godinom. Prema izveštaju koji je objavila ACEA, i dalje postoji ogroman pritisak na tržište automobila usled pandemije.

Naveći udeo u prodaji i dalje ima Volkswagen sa 25,6%, a slede PSA sa 15,4%, Renault sa 11,5%, Hyundai sa 7,2% i FCA sa udelom od 6,6%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here