BMW predstavio električni iX

0
10

BMW je predstavio luksuzni električni SUV iX koji ima 500KS, koji je u konceptualnoj formi nosio ime iNext. Planirano je da prodaja počne krajem 2021. godine i ovo će biti tehnološki najnapredniji model proizvođača iz Bavarske.

iX je po obliku i veličini sličan modelu X5, ali mu je linija krova niža radi povoljnijeg aerodinamičkog profila. Prednji kraj je doživeo sportsku stilizaciju i ima zatvorenu rešetku radi manjeg otpora vazduhu.

Automobil je zasnovan na modularnoj platformi, a za pogon se kroristi peta generacija BMW tehnologije za električna vozila. Platforma podržava aluminijumsku cevastu konstrukciju za karoseriju, što je novost u SUV segmentu. Omogućena je upotreba materijala poput plastike ojačane ugljeničnim vlaknima da bi se postigla velika krutost uz što manju težinu. Ovaj materijal najviše je korišten oko putničke ćelije, a BMW ovo rešenje naziva karbonski kavez.

Za sada je poznato da će iX imati najmanje jednu pogonsku konfiguraciju sa po jednim električnim motorom na svakoj osovini sa oko 500KS, što će omogućiti ubrzanje od 0-100km/h za manje od 5 sekundi. Prema EPA ciklusu, automobil će imati autonomiju od 480km.

Brzo punjenje snagom do 200kW omogućiće punjenje baterije od 10% do 80% kapaciteta za manje od 40 minuta. Za one u velikoj žurbi, za 10 minuta punjenja moći će da se osigura vožnja od oko 120km. BMW je saopštio da su ovi brojevi podložni promenama, pošto razvij i dalje traje.

Kabina iX je prostranija nego u X5 uprkos sličnom međuosovinskom razmaku. Tu su dva reda sedišta i “plutajući” ekrani sa instrumentima i multimedijalnim sadržajima iza upravljača šestougaonog oblika, koji je priprema za dolazak funkcija autonomne vožnje, pošto će vozaču biti veoma važno da zna u kom je položaju upravljač u trenutku kada ponovo preuzima kontrolu.

Većinom funkcija može da se upravlja preko centralnog ekrana ili glasovnim komandama. Na centralnoj konzoli je i tradicionali iDrive kontroler, ali su ostali tasteri zamenjeni kontrolnim površinama. Ugrađena je i tehnologija za prikazivanje informacija na vetrobranu ispred vozača, a njihov projektor je prvi put uvučen u centralnu konzolu.

Harman Kardon audio sistem će biti deo standardne opreme, a opciono će moći da se dobije uređaj marke Bowers & Wilkins sa 30 zvučnika i pojačalom snage 1614W. Ovaj sistem imaće i audio funkciju 4D koja pomera prednja sedišta na primer kada se iz zvučnika emituju bas frekvencije čak i pri niskoj jačini zvuka.

BMW iX će se proizvoditi u glavnoj fabrici nemačke kompanije u Dingolfingu. Pretproizvodni prototipovi već se sklapaju u ovoj fabrici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here