Lexus LS – evropska premijera

0
318
NAS SPONZOR

Lexus je predstavio novu unapređeni model LS, koji donosi nove tehnologije, opremu i dizajnerska rešenja koji potvrđuju status perjanice brenda. Novi model se predstavlja pred start prodaje, koja u Evropi počinje krajem 2020. godine.

Lexus se fokusirao na poboljšanje voznih osobina, povećavajući doprinos koju baterija omogućava elektro-motoru, kao i na dostizanje većeg dometa vozila. Cilj je bio što veći kvalitet vožnje u “normalnim” uslovima, koji čine 90% vremena provedenog na putu, pri čemu vozač samo umereno ubrzava, s malim G silama koje se pritom pojavljuju.

Kao rezultat tih promena, potrebno je manje napora za brže kretanje: ubrzanja su ravnomernija i ujednačenija, čineći vozilo stabilnijim, uz sprečavanje jakih G sila. To ga čini komfornijim u gradskoj vožnji, a ostvarene su i prednosti prilikom vožnje po vetrovitim rutama, ili prilikom ubrzavanja na dugim usponima. Za ravnomerno i snažno ubrzanje, potrebno je samo lagano dodavanje gasa.

Performanse benzinskog twin turbo V6 motora s twin-turbo punjačima poboljšane su izmenjenim vremenom promena brzina automatske transmisije sa 10 stepeni prenosa. Unapređena kontrola ubrizgavanja goriva, kao i novi oblik vrha klipova obezbeđuju bogatu smešu goriva i vazduha oko svećice, čime se smanjuje nivo buke, posebno kada je motor hladan.

Najbolji mogući komfor u vožnji oduvek je bio neizostavan kvalitet modela LS, da bi, kao poslednje izmene, Lexus obratio pažnju i na karakteristike pneumatika, zatim prilagodljivi sistem ogibljenja (Adaptive Variable Suspension – AVS), anti-rol ojačanja, kao i na konstrukciju sedišta koja doprinose daljim poboljšanjima.

Kvalitet sedišta je presudan za komfor vozača i putnika, pa je Lexus primenio nove ispune od uretana, mekši materijal za površinu sedišta, kao i deblje prelaze između ispune i presvlaka, i na bočnim ojačanjima. Kao rezultat dobijena su komfornija sedišta, s manje vibracija i boljim držanjem tela.

Mnogo napora Lexus je uložio u razvoj potpuno automatizovanog sistema parkiranja pod nazivom Advanced Park, koji se po prvi put primenjuje na novom modelu LS. Ujedno, to je prvi Lexusov sistem te vrste, i prvi u klasi luksuznih automobile uopšte, koji ima mogućnost memorisanja, odnosno da beleži i pamti mesta koje vozač često koristi, čineći parkiranje još lakšim.

Sistem ide i dalje od prethodnih Lexusovih tehnologija pomoći pri parkiranju, nadgledajući upravljanje, položaj papučice gasa, kočnice i menjača, da bi sigurno i pouzdano izvršio sve potrebne radnje. Osim što radi ravnomerno i precizno, sistem je ujedno i brz – vreme koje je potrebno za manevrisanje prilikom parkiranja je kraće nego kod sistema drugih automobila.

Ugrađen je takođe novi digitalni retrovizor, koji prikazuje vernu sliku sa zadnje parking kamere. To znači da pogled nije zaklonjen naslonima za glavu ili putnicima, a pregled je bolji i noću ili u vožnji po vremenskim uslovima s puno padavina. Vozač može preći sa standardnog ogledala na digitalni prikaz i podesiti osvetljenost slike, uz podešavanje veličine slike u svim pravcima, koristeći tač komande smeštene na donjem delu.

2020.03.26

Novi LS će koristiti najnoviju Lexusovu generaciju multimedijalnih sistema, s više funkcija i poboljšanim HMI mogućnostima, radi jednostavnog, intuitivnog korišćenja. Sistem se koristi pomoću novog ekrana osetljivog na dodir, dijagonale 12,3 inča, smeštenog na vrhu instrument table, bliže vozaču i zakrenut prema njemu. To znači da se nalazi na dohvat ruke i drugih putnika, svih visina i građe; položaj ekrana ujedno ne zaklanja pogled preko donjeg  dela vetrobrana.

Lexus je izmenio spoljni izgled modela LS, posvećujući pažnju detaljima koji dizajnerski naglašavaju snagu. Prednji branik je preoblikovan tako da karakteristična vretenasta rešetka maske ima novi, tamno-metalik izgled na unutrašnjim površinama. Prednja svetla su takođe izmenjena, i smeštena su u usko kućište s trostrukim projektorom koji čini BladeScan™ (detaljnije u nastavku), dok su dnevna svetla uklopljena u “L” formu. Novi naplaci od 20 inča, s kontrastom crne boje i svetle mašinske obrade, dostupni su u verzijama višeg paketa opreme.

Manji, dodatni deo prednje maske na donjem delu branika, pomeren je napred, i ima oštrije linije, naglašavajući širinu i izgled vozila. To je dodatno istaknuto na verziji LS F SPORT, gde maska uokviruje uglove branika. Takođe, na verziji F SPORT unutrašnji deo maske je obojen crnom polusjajnom bojom, naplaci su crni s centralnim poklopcem, dok je na zadnjim svetlima korišćena kombinacija s piano crnom završnom obradom. 

Lexus je iskoristio nove mogućnosti koje pruža savremena tehnologija lakiranja kako bi kreirao boju pod nazivom Lunar Silver, završne obrade koja konture karoserije transformiše u oštre obrise, pojačavajući izuzetne detalje i naglašavajući senke. Sve to usklađeno je s novim, ručno rađenim detaljima Nishijin i Haku dizajna unutrašnjosti, kao i srebrnim ukrasima enterijera (više detalja u nastavku).

Lexusov dizajn oplemenjen je brojnim savremenim interpretacijama tradicionalne japanske dekorativne umetnosti i estetike. Kako bi se postigao upečatljiv izgled detalja enterijera, na Lexusu su primenjene dve drevne veštine.

IzvorToyota/Lexus
Prethodni tekstSSC Tuatara postavlja novi brzinski rekord – 508km/h
Sledeći tekst2021 Volkswagen Golf GTI Clubsport
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here