SSC Tuatara postavlja novi brzinski rekord – 508km/h

0
71

SSC Tuatara je postavila novi svetski brzinski rekord za serijske automobile pošto je postigla prosečnu brzinu u dve vožnje 508,73km/h na zatvorenoj deonici auto-puta u blizini Las Vegasa u Nevadi.

Ovim je nadmašen dosadašnji rekord Bugatti Chirona SuperSport po dve osnove. Francuski hipermodel je prošle godine postigao brzinu 490km/h u samo jednom smeru, umesto proseka iz dve vožnje, što je industrijski standard.

Tuatara je u prvoj vožnji dostigla brzinu 484km/h, a u drugoj 532km/h. SSC je u ovom procesu oborio još nekoliko rekorda, uključujući najveću brzinu na deonici dužine jedne milje na javnom putu (503,9km/h), najveću brzinu na deonici dužine jednog kilometra na javnom putu (517km/h) i generalno najvišu brinu na javnom putu.

Da bi rekord bio kredibilan, SSC tvrdi da je upotrebljeno serijsko vozilo na penumaticima za standardne puteve i gorivom koje se ne koristi za trkačke automobile.

Pokušaj je izveden na javnom putu da bi se osigurali “realni uslovi za vožnju koje ne mogu da ponude pista ili trkačka staza”. Brzinu automobila pratilo je 15 GPS satelita, a dve vožnje obavljene su na istoj asfaltiranoj deonici.

Model SSC Tuatara predstavljen je još 2011. godine, a serijska verzija prikazana je 2018. godine. Automobil za pogon koristi 5,9 litarski V8 agregat sa dva turba, koji sa E85 gorivom proizvodi 1775KS i 1735Nm, odnosno 1370KS sa benzinom od 91 oktana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here