Lucid Air – najbrža električna limuzina

0
168
NAS SPONZOR

Kompanija Lucid Motors za električne automobile iz Silicijumske doline predstavila je model Lucid Air, koji će od sledeće godine biti konkurent teslinom Modelu S i Porsche Taycanu. Lucid Air obećava da će njihov model nadmašiti oba konkurenta po performansama i efikasnosti.

Za pogon su zaduženi po jedan električni motor na obe osovine, koji zajedno proizvode 1095KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0-100km/h za 2,5 sekunde, maksimalnu brzinu od 270km/h i prelazak 400 metara za 9,9 sekundi, što je brže od McLarena P1. U ponudi će biti i verzije umerenije snage, od 630KS i 810KS.

Kompanija je saopštila da će top model biti opremljen baterijskim pakovanjem od 113kWh, koje omogućava maksimalnu autonomiju od 827km prema američkom EPA testu.

Lucid Motors je saopštio da Air ima aerodinamički koeficijent 0,21, što je najmanje među svim luksuznim modelima trenutno na tržištu. Pored svega toga, proizvođač tvrdi da će ovo biti električno vozilo koje se puni najbrže na svetu, sa punjenjem od 32km autonomije za minut na brzom DC punjaču. U realnim uslovima, to znači autonomiju od 480km za samo 20 minuta punjenja. Vozilo će raspolagati drugim nivoom autonomne vožnje.

Kabinom dominira veliki zakrivljeni 5K ekran dijagonale 34 inča, smešten iznad centralne konzole i sa kontrolama za sve funkcije u vozilu, od spoljneg svetla do navigacije i medijskih sadržaja. Na centralnoj konzoli nalazi se dodatni ekran za kontrolu pogona koji se može uvući i otkriti prostor za odlaganje predmeta. Tu je i nekoliko fizičkih rotacionih elemenata, na primer za kontrolu klima uređaja.

Lucid Air će se prodavati u verzijama Air Touring, Grand Touring i Dream Edition. Specifikacije za početnu varijantu još nisu potvrđene. Najjeftiniji Air Touring koštaće 95.000 dolara, Grand Touring će se prodavati za 139.000 dolara, a cena Dream Edition u najvišem paketu opreme je 169.000 dolara.

Na listi opcione opreme su tepisi otporni na sve vremenske uslove i paket za hladno vreme sa grejanjem zadnjih sedišta i brisača vetrobrana.

Kompanija prima rezervacije na severnoameričkom tržištu i na odabranim evropskim tržištima. Depozit za najjeftiniji model je 1.000 dolara, a prve isporuke u Severnoj Americi očekuju se na proleće 2021. godine.

Prethodni tekstGenesis stiže u Evropu sa modelom G70
Sledeći tekstPrve slike Hyundaija i30 N

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here