GMA T5.50S – supermodel za stazu

0
38

Gordon Murray Automotive je predstavio model T.50S, supermodel predviđen isključivo za vožnju na stazama. Reč je o ogoljenoj, snažnijoj i još lakšoj verziji nedavno prikazanog regularnog T.50.

T.50S je prilika za one koji su propustili kupovinu 100 primeraka standardnog T.50, koji je rasprodat za samo 48 sati nakon premijere. Proizvodnja varijante za staze je još ekskluzivnija – biće napravljeno samo 25 primeraka, a svaki košta 3,1 milion funti bez poreza.

Ova automobil koristi isti Cosworthov atmosferski četvorolitarski V12 motor, ali je zahavljujući novom setu glava cilindara, većoj kompresiji, novom izduvnom sistemu i agresivnijem indukcionom sistemu za vazduh snaga povećana sa 663KS na 730KS.

Standardni šestostepeni manuelni menjač zamenjen je šestostepenom sekvencijalnom transmisijom sa polugama za menjanje brzina, ali se snaga i dalje prenosi samo na zadnje točkove, a i crveno polje obrtomera počinje na 12100 obrtaja.

T.50S je dodatno olakšan izbacivanjem klima uređaja, ekrana za multimediju, tepiha, prostora za odlaganje predmeta i jednog putničkog sedišta. Ušteđena su 94kg, pa je ukupna masa vozila spuštena na 890kg.

Kupci dobijaju karbonsko trkačko sedište sa parom pojaseva i karbonskim upravljačem na kojem su samo prekidači za komunikaciju sa pitlejnom, kontrolu trakcije i kontrolu brzog starta.

Povećavanje snage ispraćeno je odgovarajućim izmenama na aerodinamici, a najuočljivija je veliko delta krilo na prednjem delu, koje je posveta Mariijevom F1 modelu Brabham BT52.

GMA tvrdi da nova aerodinamika u kombinaciji sa ventilatorom na zadnjem kraju, podesivim difuzorom i novim oblikom podvozja automobila može da generiše vertikalni pritisak od preko 1500kg.

Šasija je temeljno revidirana, pa je prerađena geometrija ogibljenja, vozilo je spušteno za 40mm, ugrađene su kruće antirol šipke i novi set magnezijumskih felni. Pneumatici su standardni Michelin Cup Sport 2.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here