Odgođena premijera modela Lotus Evija

0
409
NAS SPONZOR

Lotus je saopštio da isporuke električnog hipermodela Evija neće krenuti krajem 2020. godine, kako je bilo planirano, već da se automobil može očekivati na tržištu u prvoj polovini 2021. godine. Razlog odgađanja je kašnjenje u procesu testiranja usled pandemije korona virusa.

„Izgubili smo pet meseci testiranja, uglavnom u kontinentalnoj Evropi. Propustili smo toplo vreme za testiranje u Španiji“, izjavio je šef Lotusa Fil Pofam. On je rekao da se objekti moraju rezervisati unapred i da se već „stvorio red“, pošto su svi proizvođači u istoj situaciji.

Iako testiranje po Evropi nije bilo moguće, Lotusovi inženjeri su ipak uspeli da izvrše fina podešavanja Evije. Snaga je sada povećana na preko 2020KS (1491kW), umesto originalnih 2000KS (1471kW). Izvršena su i podešavanja aerodinamike.

Lotus je ranije saopštio da Evija može da ubrza od 0-100km/h za 3 sekunde, do 200km/h za oko 6 sekundi, a do 300km/h za manje od 9 sekundi. Kompanija je procenila maksimalnu brzinu na iznad 322km/h. Ciljana autonomija je 400km.

Evija koristi monokok karbonsku šasiju, a radi što bolje aerodinamike, na karoseriji nema kvake za vrata niti retrovizore. Lotus namerava da koristi kamere za pogled iza vozila.

Prethodni tekstPočela proizvodnja VW ID4
Sledeći tekstFCA prelazi na PSA arhitekturu malih vozila