Počela proizvodnja VW ID4

0
103

Volkswagen grupa je počela proizvodnju elektirčnog korsovera ID4, drugog modela iz serije porodičnih električnih vozila koja će se prodavati širom sveta.

ID porodica je osnova Volkswagenovog ambicioznog plana o proizvodnji 1,5 miliona električnih vozila godišnje do 2025. VW grupa je saopštila da će potrošiti blizu 40 milijardi dolara do 2024. godine na povećanje proizvodnje električnih vozila u Evropi, Kini i SAD.

Inicijalna proizvodnja ID4 pokrenuta je u Volkswagenovoj fabrici u mestu Cvikau, u Nemačkoj, koja je preuređena u potpunosti za proizvodnju električnih vozila. Akcija je koštala 1,4 milijardi dolara.

“Idemo napred i ovaj automobil će se praviti i prodavati u Evropi, u Kini, a kasnije i u SAD”, izjavio je direktor marke Volkswagen Ralf Brandšteter.

ID4 bi trebalo da se nađe u prodaji u Americi do kraja godine, a proizvodnja bi trebalo da krene u Tenesiju 2022. godine u postojećoj Volkswagenovoj fabrici.

Krosover ID4 i hečbek ID3 proizvode se na specijalnoj platformi za električna vozila MEB. Istu platforumu deliće i Ford u okviru šire saradnje sa nemačkim proizvođačem. Nije najavljena prodaja ID3 u Americi.

General Motors je saopštio da očekuje da će proizvoditi milion električnih vozila godišnje do 2025. godine, uglavnom u Kini i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here