FCA prelazi na PSA arhitekturu malih vozila

0
61

Kompanija Fiat Chrysler Automobiles /FCA/ obavestila je svoje snabdevače da će sledeća generacija njenih manjih modela koristiti arhitekturu PSA grupe. Dve kompanije i dalje vode razgovore o kombinovanju poslovanja u okviru nove automobilske grupacije pod imenom Setllantis.

Očekuje se da će potpuno spajanje kompanija biti završeno u prvom kvartalu sledeće godine.

FCA je u pismu krajem jula, u koje je Automotive News Europe imao uvid, zatražio od snabdevača da odmah obustave israživanja, razvoj i pripremu alata za buduće modele iz B segmenta, odnosno za manje modele.

FCA je još u martu obavestio svoje snabdevače da privremeno suspenduju razvoj pet malih modela za Alfa Romeo, Fiat, Lanciju i Jeep zbog pandemije korona virusa.

Ovaj proizvođač je počeo da koristi osveženu platformu za manje modele, koju mogu da koriste automobili sa benzinskim, dizelskim i električnim pogonom. Ovu platformu koristi novi, potpuno električni Fiat 500, koji stiže u evropske salone u oktobru.

Budući mali modeli FCA grupe preći će na PSA CMP (Common Modular Platform), koju koriste Peugeot 208 i 2008, Opel Corsa i nova Mokka, kao i DS3 Crossback. Svi ovi modeli imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a i potpuno električne varijante.

FCA u pismu snabdevačima navodi da će modele zasnovane na CMP platformi proizvoditi u fabrici Tihi u Poljskoj, gde se trenutno sklapaju Fiat 500 i Lancia Ypsilon. Italijanska štampa prenosi da će FCA u Poljskoj proizvoditi godišnje do 400.000 automoibla na CMP platformi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here