Gubitak Renaulta premašio 7 milijardi EUR

0
140
NAS SPONZOR

Renault grupacija je u prvoj polovini godine zabeležila gubitak od 7,3 milijarde EUR usled pada prodaje za 34,9%. Pandemija korona virusa nanela je ogroman udarac realizaciji plana o oporavku francuske kompanije.

Grupacija koja obuhvata marke Renault, Dacia, Alpine i Avtovaz iz Rusije prodala je 1,26 miliona automobila od januara do juna, dok je u istom periodu prošle godine prodala 1,9 miliona vozila. To je donelo prihod od 18,4 milijardi EUR, što je za 34,3% manje nego u istom periodu 2019.

Renault je procenio da je gubitak usled pandemije korona virusa do sada oko 1,8 milijardi EUR i da je savez Renault-Nissan-Mitsubishi pretrpeo štetu od 4,8 milijardi EUR. Nissan je ove sedmice takođe objavio podatke o gubicima.

Novi direktor Renaulta Luka de Meo saopštio je da je ovo situacija bez presedana, ali da još nije okončana i da će, kroz saradnju uprave i svih zaposlenih, biti preduzeti koraci za prevazilaženje problema striktnom disciplinom koja će ići dalje od smanjenja fiksnih troškova.

“Pripreme za budućnost podrazumevaju izgradnju strategije i na tome već aktivno radimo. Uveren sam da je grupacija sposobna da se oporavi”, saopštio je De Melo.

On je rekao u konferencijskom razgovoru da će početkom 2021. godine predstaviti plan za izlazak iz minusa. Komentarišući napeti odnos sa Nissanom, šef Renaulta rekao je da su dve kompanije, zbog aktuelnih poslovnih rezultata, u ovom trenutku fokusirane na rešavanje sopstvenih problema. De Melo je rekao da će u fokusu biti zadržano pet ključnih projekata gde dve firme mogu da sarađuju na obostranu korist.

Prethodni tekstMaserati Ghibli dobio hibridni pogon
Sledeći tekstPredstavljen motor za ekskluzivni T.50

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here