Predstavljen motor za ekskluzivni T.50

0
24

Kompanija Gordon Murray Design predstavila je Cosworthov V12 motor koji će koristiti njen budući supermodel T.50. Reč je o atmosferskom agregatu koji se vrti do čak 12100 obrtaja i, prema opisu, munjevito reaguje na vozačeve komande.

Motor zapremine 3,9 litara težak je 80,5kg i proizvodi 663KS i 465Nm. 71% maksimalnog obrtnog momenta dostupno je od 2500 obrtaja, svih 100% od 9000 obrtaja.

“Više od polovine zaista vrhunskog vozačkog iskustva isporučuje motor, pa sam od samog početka postavio najveći mogući standard – da napravimo najbolji atmosferski V12 motor u svetu. Da bi zaista bio izuzetan, motor mora da ima pravi karakter – da brzo reaguje, da ima impresivan zvuk i isporuku obrtnog momenta, da ne bude opterećen obrtajima i da bude atmosferski. Zbog svega toga motor za T.50  nije mogao da bude nijedan drugi osim V12”, izjavio je Gordon Mari.

T.50 je duhovni naslednik McLarena F1 i u skladu sa tom tradicijom novi supermodel će koristiti tradicionalni šestostepeni manuelni menjač kako bi vozilo težine ispod 1000kg moglo da iskaže sportski karakter.

Mari kaže da je pažnja posvećena i estetici agregata i da je, kao na BMW S70/2 motoru, želeo da izbegne karbonske ili plastične poklopce kakvi su karakteristični za savremene supermodele.

Upravni direktor Coswortha Brus Vud izjavio je da je projekat T.50 bio jedan od najtežih na kojem je ova kompanija ikada radila, ali da je bilo “zaista uzbudljivo” učestvovati u njemu.

“Kriterijumi i norme koje je Gordon postavio za motor za T.50 spadaju među najteže sa kojima smo se ikada suočili. Pomerene su granice u svim pravcima i svima u Cosworthu je bilo zaista uzbudljivo da budu deo onoga što će postati slavno kao što je to Gordonov McLaren F1”, rekao je Vud.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here