Maserati Ghibli dobio hibridni pogon

0
80

Maserati je započeo elektrifikaciju svojih automobila premijerom modela Ghgibli Hybrid, koji u katalogu italijanskog proizvođača menja varijantu sa dizelskim V6 motorom.

Ghibli Hybrid koristi dvolitarski turbo benzinski agregat sa četiri cilindra i električni sistem koji funkcioniše na 48V. Ukupna snaga ovog blagog hibridnog pogona je 330KS i 450Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Maserati tvrdi da su performanse novog modela na nivou V6 benzinca, ali sa 25% manjom CO2 emisijom (od 192g/km). Deklarisana potrošnja goriva je 8,5l/100km, ali obe vrednosti čekaju konačnu homologaciju.

Ghibli sa hibridnim pogonom ubrzava od 0-100km/h za 5,7 sekundi i dostiže maksimalnih 252km/h. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog ZF automatskog menjača.

Dvolitarski benzinac je modifikovana verzija jedinice iz Alfa Romeo modela, sa novim ECU modulom i određenim prepravkama da bi se postigao veći obrtni momenat. Agregat je povezan sa starterom/generatorom koji vrši rekuperaciju energije tokom kočenja i usporavanja kako bi napunio bateriju u prtljažniku. Ova energija potom se isporučuje kao podrška za popunjavanje turbo rupe pri ubrzavanju.

Maserati je odabrao blagi hibrdini pogon umesto plag-in hibridne varijante prvenstveno da bi izbegao značajno povećanje mase vozila.

Ghibli Hybrid je suptilno restilizovan kako bi se razlikovao od regularnih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Automobil je specifičan po novom dizajnu prednje maske, detaljima plave boje i ekskluzivnoj Grigrio Evoluzione sivoj boji. Inženjeri su se posvetili i zvuku izduvnog sistema kako bio on bio tipičan za modele ove marke, ali bez bilo kakvih veštačkih dodataka.

Elektrifikovani Ghibli stiže sa najnovijim MIA multimedijalnim sistemom, koji je brži od prethodnog. Sadržaji se prezentuju preko desetoinčnog ekrana visoke rezolucije koji je osetljiv na dodir, a sistem prima i glasovne komande za određene funkcije.

Proizvodnja novog modela počinje u septembru. Očekuje se da će blagi hibridni pogon uskoro dobiti i modeli Quattroporte i Levante.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here