Mercedes-AMG GT Black Series

0
203
NAS SPONZOR

Novi Mercedes-AMG GT Black Series je zvanično predstavljen, a prodaja počinje kasnije ove godine. Ovo je do sada najekstremnija verzija ovog modela koja može da se registruje za vožnju po običnim putevima, a kao inspiracija poslužio je AMG GT GT3 trkački model.

Za pogon se koristi začajno modifikovani standardni četvorolitarski V8 agregat u kombinaicji sa novim softverom za ECU modul. Motor sada proizvodi 730KS i 800Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se šalje na zadnje točkove preko pojačanog sedmostepenog automatskog menjača. Automobil ubrzava od 0-100km/h za 3,2 sekunde i dostiže maksimalnih 320km/h.

Novi GT Black Series ima najsnažniji V8 motor koji je ikada ugrađen u modele nemačke marke, pa je uporedo izvršena i značajna revizija šasije, koja je čvršča, ali i lakša zahvaljujući upotrebi novih komponenti. Novo ogibljenje obuhvata elektronski kontrolisane amortizere, a promenjena je i geometrija radi boljih performansi u krivinama.

Ovaj model ima širi kolotrag od standardnog GT, a gde god je to bilo moguće metalni delovi zamenjeni su elementima od ugljeničnih vlakana. Prednje i zadnje stabilizacione šipke su lakše, a i zadnji panel vozila urađen je od karbona.

Mercedes je poboljšao i kočnice ugradnjom većih ventilisanih keramičkih diskova sa šestoklipnim čeljustima napred i četvoroklipnim nazad. Čeljusti su crne boje. Ugrađene su i šire felne sa Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumaticima. Novi sistem kontrole trakcije ima devet nivoa kao u GT3 trkačkom modelu.

Aerodinamika GT Black Series je značajano unapređena, ponovo po ugledu na GT3 varijantu. Napred se nalaze novi prednji spliter i preoblikovani branik, koji funkcionišu zajedno sa poklopcem motora sa otvorima za vazduh da bi se povećala vertikalna sila koja pritiska vozilo i izbacila toplota iz kućišta motora.

Novi su i otvori na prednjim blatobranima, a na zadnjem kraju je agresivno stilozovani difuzor sa ogromnim, ručno podesivim krilom, koje može da menja ugao do 20 stepeni. Novo je i podvozje koje, kako navodi Mercedes-AMG, usmerava vazduh prema zadnjem difuzoru. Aerodinamika vozila proizvodi maksimalno 400kg sile koja pritiska automobil.

Da bi se smanjila težina vozila i spustilo težište, krov je napravljen od ugljeničnih vlakana, kao i poklopac prtljažnika. Pored ovog materijala korišten je i aluminijum.

Enterijer je sličan standardnom modelu, sa 12,3 inčnom digitalnom insturment tablom u obliku analognih pokazivača i 10,25 inčnim ekranom za multimedijalne sadržaje, ali sa specifičnom grafikom. Nov je trim upravljača, kao i elementi od nerđajućeg čelika na vratima i par jedinstvenih sportskih sedišta.

Kupci mogu da odaberu Track Package, koji donosi par sportskih kadica sa konstrukcijom od karbona, pojaseve koji se vezuju u četiri tačke, aparat za gašenje požara od 2kg i titanijumski zaštitini kavez.

Kao što je tradicionalno za Mercedesove Black Series modele, AMG GT verzija najavljuje završetak proizvodnog veka ovog kupea. Očekuje se da će proizvodnja trajati do 2022. godine i da će ga potom zameniti potpuno novi model.

Prethodni tekstAston Martin Callum Vanquish 25
Sledeći tekstMaserati Ghibli dobio hibridni pogon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here