Mitsubishi: Bez novih modela u Evropi

0
185
NAS SPONZOR

Mitsubishi će na neodređeno vreme zamrznuti lansiranje novih modela u Evropi da bi realizovao plan o smanjenju troškova svog globalnog poslovanja. Japanska kompanija planira da smanji troškove za 20% u naredne dve godine.

Mitsubishi će se preusmeriti na Aziju da bi “poboljšao operativni profit smanjenjem obima poslova koji donose malu zaradu”, saopšteno je iz kompanije. Firma će fokusirati svoje resurse na tržište jugoistočne Azije, gde trenutno ima tržišni udeo od 6,4%.

Radi poređenja, u Evropi ova marka drži samo 1% tržišta, a u Americi 0,9%. Operativni profit kompanije u jugoističnoj Aziji prošle godine je bio 514 miliona EUR, a na svim ostalim svetskim tržištima samo 103 miliona EUR.

Planirano “zamrzavanje prezentovanja novih proizvoda u Evropi” u praksi znači da se u Evropi najverovatnije neće prodavati novi pikap L200, SUV Outlander i supermini Mirage. Portparol Mitsubishija u Britaniji nije mogao da kaže koliko će ovo trajati, ali je rekao da se situacija “brzo menja i razvija”.

Mitsubishi planira da do kraja 2022. godine postigne “održiv rast” konsolidovanjem ulaganja u ključne regione i proizvode. Promene na domaćem tržištu znače da će proizvodnja Pajera biti premeštena iz Sakahogija u Okazaki, da će biti zatvoreni neproduktivni saloni i da će uslediti promocija poslovnog modela sa zajedničkim korištenjem vozila i pretplatom.

Ukoliko modeli koji uskoro ne budu ispunjavali nove evropske regulative o emisijama gasova ne dobiju zamene, to bi moglo da znači da će se Mitsubishi postepeno potpuno povući sa evropskog tržišta.

Japanska kompanija ranije je potvrdila da će i dalje biti deo saveza sa Renaultom i Nissanom u razvoju novih modela i tehnologija.

Prethodni tekstMoguće ukidanje sedam Mercedesovih modela
Sledeći tekstŠkoda Enyaq – skica enterijera

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here