Nakon dve godine nakon povlačenja, Fernando Alonso se vraća u F1 i to sa ekipom Renault.

Ovo će biti treća „tura“ za Alonsa u ekipi sa kojom je osvojio dve šampionske titule.
Nakon što je Ricciardo posle samo jedne kompletne sezone napustio francusku ekipu i prešao u McLaren, Renalut je ostao bez „zvezde vozača“ pa se ovakav potez naslućivao kao mogući. Iako smo isti najavljivali, bilo je malo teže poverovati da će Alonso pristati da se vrati u ekipu koja tokom sledeće godine sigurno nema nikakve šanse za pobedu. Naravno, sa novim pravilima koja bi (u ovom momentu) trebalo da uslede 2022. godine, sve je moguće, pa se tome Fernando i nada.

Sa druge strane, iako se radi o ekipi sa sredine grida, Renault je fabrička ekipa i jedno od retkih mesta gde Alonso nije „spalio sve mostove“ pa je za njega Renault bila jedina opcija za povratak u F1. Treba imati u vidu i „novčani momenat“, jer šta god Alonso radio i šta god vozio, nigde ne može zaraditi novac kao što to može u F1. Zato je očigledno Fernando odlučio da proguta svoj ponos i još jednom se nađe u F1 sa ekipom koja se za sada samo bori za bodove. Renault nije ono što je bio pre 15 godina, pa se može reći da je Alonso izgubio manje forme za to vreme, ali je to i dalje u suština ista ekipa, bazirana na istom mestu (Enstone) gde je i bila u vreme najvećih uspeha.

Tako Alonso dobija novu šansu, dok Renault dobija vozača koji uvek izvlači maksimum iz opreme koja mu je na raspolaganju. Status koji Alonso ima će takođe pomoći u marketing akcijama koje Renault ima, pa je dobro videti da je Renalut spreman za ovakvu investiciju. Pored toga, Renault će imati priliku da direktno „izmeri“ Ocon-a sa vozačem koji važi za jednog od najboljih i na taj način bolje planira dalju budućnost.

Ovaj transfer gotovo da završava priču oko pozicije vozača za sledeću sezonu. Odlazak Vettel-a koji je ostao bez opcija (naročito uz informacije da će Bottas biti potvrđen za sledeću sezonu u ekipi Mercedes) će biti nadomešten Alons-om, pa će se sledeće godine na F1 gridu naći isti broj šampiona. Tako Vettel može jedino da zameniti Kimija u ekipi Alfa Romeo Sauber, ili da se mnogo realnije odluči za (privremenu) penziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here