Tržište: Junska prodaja u Nemačkoj slabija za 32%

0
43

Prodaja novih automobila u Nemačkoj u junu je opala za 32%, što je najslabiji rezultat na glavnom evropskom tržištu u poslednjih 30 godina.

Tokom juna registrovano je 220.272 novih automobila, saopštila je nacionala agencija za motorna vozila KBA.

Veliki pad prodaje je rezultat uticaja pandemije korona virusa na čitavu ekonomiju usled zatvaranja javnog i privrednog života. Ovo su dodatne loše vesti za automobilski sektor, koji je već opterećen tranzicoijom i udaljavanjem od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i skandalom u vezi sa emisijama gasova.

Šef udruženja uvoznika automobila VDIK Rajnhard Cirpel izjavio je za dnevni list Tagešpigel da je pad prodaje u junu iznosio 40% kada se uračunaju kalendarski faktori.

Na nivou čitave godine, Cirpel očekuje pad broja registracija novih automobila za 20%, na 2,8 miliona vozila. Poslednji put ovakav rezultat zabeležen je 1989. godine, kada se Nemačka ujedinila na kraju Hladnog rata.

Cirpel je rekao da je čak i ovo optimistična prognoza i da će u drugoj polovini godine oporavak morati da bude veoma snažan da bi se na kraju 2021. dostigao minus od 20%.

Potražnja za električnim automobilima je u porastu, a 90% povećanja očekuje se u prvoj polovini godine, na ukupno 90.000 automobila. Električni automobili čine skoro polovinu, a hibridni modeli i dalje čine većinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here