Kia uvodi manuelni menjač sa električnom vezom

0
149
NAS SPONZOR

Kia je predstavila novi manuelni menjač koji koristi električnu, a ne mehaničku vezu. Menjač će biti korišten u budućim blagim hibridnim modelima, a kompanija navodi da ovo rešenje smanjuje potrošnju goriva i povećava komfor u vožnji.

Novu inteligentnu manuelnu transmisiju (IMT) prvi će dobiti Ceed i Xceed sa 1,6 litarskim blagim hibridnim pogonom na 48V, a koristiće se i sa budućim jednolitarskim benzinskim blagim hibridnim pogonom u osveženom modelu Rio.

Sistem menja tradicionalnu mehaničku vezu sa kvačilom i umesto toga koristi električnu žičanu vezu. Tehnologija je integrisana u blagi hibridni sistem koji radi na naponu od 48V i sarađuje sa starterom/generatorom kada se motor isključuje u situaciji kada je agregat neopterećen, ali se izabrani stepen prenosa zadržava. Kia je saopštila da se na ovaj način smanjuju potrošnja goriva i emisija CO2 do 3% u realnim uslovima vožnje.

IMT sistem je razvio Hyundaijev evropski tehnički centar u Nemačkoj, sa posebnim fokusom na evropsko tržište usled kontinuirane popularnosti manuelnih menjača. Šef odeljenja za pogonske sklopove u Kiji Mihael Vinkler rekao je da manuelni menjači i dalje čine više od polovine prodaje južnokorejske firme u Evropi.

“Sistem poboljšava ekonomičnost u realnim uslovima, ali tu nije reč samo o efikasnosti nego o komforu vozača: sistem na 48V omogućava da stop-start funkcija bude uglađenija, na primer. Korist za kupce je u tome što oni ne moraju da rade ništa novo: sistem to radi automatski”, rekao je Vinkler.

Prethodni tekstLamborghini najavio SCV12
Sledeći tekstMaserati ima novi V6 motor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here