BMW ukida 6.000 radnih mesta

0
19

BMW je objavio plan o ukidanju 6.000 radnih mesta zbog posledica pandemije korona virusa. Nemački proizvođač saopštio je da je postigao dogovor sa Radničkim savetom koji obuhvata kombinaciju raskida ugovora, prevremenih odlazaka u penziju i neobnavljanja isteklih ugovora.

Prodaja automobila drastično je opala tokom prethodnih meseci, a sve velike kompanije su privremeno obustavile proizvodnju zbog zdravstvene krize. Prodaja novih automobila u maju je bila za 50% manja nego u istom mesecu prošle godine, a prepolovljena je prodaja svih najvećih marki – Volkswagen, BMW i Daimler. Prodaja na nivou Evropske unije umanjena je za 52%, nakon što je u aprilu bila manja na godišnjem nivou za 78,3%.

BMW, koji ima 126.000 radnika širom sveta, iskoristio je šemu skraćenog radnog vremena prema kojoj je nemačka Vlada pokrila deo zarade za izgubljene radne sate. Proizvođač je u maju objavio da je više od 30.000 zaposlenih imalo skraćeno radno vreme.

BMW je sada saopštio da mora da preduzme dodatne korake zbog posledica pandemije. Portparol kompaije potvrdio je da će biti ukinuto 6.000 radnih mesta u Nemačkoj.

Direktor kompanije Oliver Cipse u maju je upozorio da će se potražnja za novim automobilima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama veoma sporo oporavljati, iako se to dogodilo relativno brzo u Kini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here