Nissan najavio zamenu za 370Z

0
33

Nissan je objavio veliki plan o restrukturisanju svog poslovnog modela u naredne četiri godine, u okviru kojeg će biti predstavljeno 12 novih modela u sledećih 18 meseci. Jedan od njih je novi sportski model iz serije Z, koji je najavljen ovom slikom.

To će biti zamena za zastareli 370Z. Nissan najavljuje klasične proporcije Z modela, sa prepoznatljivim profilom, dugim zadnjim prozorom i naglašenim zadnjim ramenima. Nos se spušta oštro prema velikoj prednjoj masci i to je sve što ova slika otkriva.

Nije otkriveno ime novog sportskog modela, a jedna od spekulacija je 400Z. Kompanija je već zaštitila dizajn nove oznake Z, koju će model sigurno nositi.

Šef dizajna u japanskoj firmi potvrdio je da Nissan ostaje posvećen ideji da napravi naslednika modela 370Z, a prototipovi novog modela već su uočeni na testovima na Nirburgringu. Aktuelni 307Z predstavljen je pre više od 10 godina i našao se pod pritiskom sve striktnijih regulativa o emisijama CO2 i potrošnji goriva.

Direktor Makoto Učida objavio je da je kompanija u prethodnoj poslovnoj godini zabeležila neto gubitak od 6,2 milijardi dolara, što je najveći minus u prethodnih više od 10 godina. On je najavio zatvaranje jedne fabrike u Barseloni i jedne u Indoneziji, ali je potvrdio da će fabrika u britanskom Sanderlendu nastaviti rad. Zatvaranje fabrike u Španiji direktno će pogoditi 3.000 radnika, a indirektno 22.000, saopšteno je iz sindikata.

Nissanovi partneri Renault i Mitsubishi takođe će restrukturisati svoje globalne operacije kako bi što više delili platfrome i smanjili troškove. Učida je rekao da će se Nissan fokusirati nekoliko ključnih tržišta, uključujući Japan, Severnu Ameriku i Kinu. Iznenađenje je što nije pomenuo Evropu pošto je potvrdio nastavak proizvodnje u Britaniji.

Od svih svetskih tržišta, trenutno se jedino u Kini beleži rast prodaje automobila dok zemlja izlazi iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here