Renault-Nissan Alijansa globalna konsolidacija

0
159
2019 - Renault MÉGANE R.S. TROPHY-R : record au Nürburgring
NAS SPONZOR

Alijansa Renault-Nissan je izdala zvanično saopštenje povodom restruktuiranja kako bi se poslovanje kompanije održalo usled dramatičnog pada prodaje vozila tokom pandemije. Nova praksa će ustanoviti članice alijanse kao vodeće snage na određenim tržištima, kako bi se redukovali troškovi kako u proizvodni, tako i u razvoju.

Kao što smo već i pisali čitavu grupaciju, a posebno kompaniju Renault, pad prodaje je doveo u veoma tešku situaciju. Kao način da se poslovanje očuva, uspostaviće se model poslovanja “predvodnik-sledbenik” koji će imati za cilj da se poveća efikasnost i konkurentnost.

Kolateralna šteta konsolidacije, kako se čini, će biti sporski program gde je Renault već indirektno najavio da Clio pete generacije neće biti ponuđen u RS varijanti, dok su najave da će Megan biti potpuno izbačen iz ponude pa samim tim i poslednji RS kojeg Renault nudi. Ne samo to, već je najavljeno da bi i Alpine projekat mogao biti ugašen, tako da će tržište sportskih automobila biti dosta siromašnije nego što je to ikada i bilo.

„Naša Alijansa je jedinstveno strateško i operativno partnerstvo u automobilskom svetu koje nam daje veliku prednost u industriji koja se stalno menja“, izjavio je Jean-Dominique Senard, predsednik Operativnog odbora Alijanse i Renaulta. „Novi poslovni model će omogućiti Alijansi da iskoristi sve ono najbolje što joj pružaju partneri i pritom istakne njihove poslovne kulture i nasleđe. Tri partnera Alijanse će pokriti sve segmente vozila i tehnologija u svim delovima sveta, pri čemu će iskoristiti sve svoje prednosti, ostvariti veću profitabilnost i pokazati društvenu i ekološku odgovornost, od čega će prednost osetiti i kupci.”

U praksi ovo znači da će unifikacija i standardizacija platformi, karoserija, pogonskih sistema, elektronike i svega ostalog biti snažnije sprovođena. U zavisnosti od regije, razvoj će voditi neka od kompanija, dok će je ostale pratiti i time će određene marke postati defakto standard kako se članice grupacije predstavljaju na tim tržištima.

– Nissan će predvoditi u Kini, Severnoj Americi i Japanu. Ova kompanija će predvoditi i globalni razvoj autonomne vožnje, razvoj info-zabavnog Android sistema u Kini i jedan deo električnog pogona – CMF-EV ePT.

– Renault u Evropi, Južnoj Americi i Severnoj Africi. Tehnološki razovoj u fokusu ove kompanije biće globalni Androdi sistem ingo zabavnog sistema za sve ostale regione osim Kine, razvoj nove E-Body arhitekture, razvoj električnog pogona CMF-A/B ePT.

– Mitsubishi u Okeaniji i ASEAN regiji. Mitsubishi će biti zadužen za razvoj PHEV pogona u C i D segmentu.

Očekuje se da će se modelom predvodnik-sledbenik tokom razvoja novih modela ostvariti uštede i do 40 %. Ove prednosti su nadogradnja konvencionalnih sinergija koje Alijansino partnerstvo već ostvaruje. Skoro 50 % Alijansinih modela će se razvijati i proizvoditi prema modelu predvodnik-sledbenik do 2025. godine.

Plan je da obnovu C-SUV segmenta vodi Nissan, dok će B-SUV voditi Renault. Racionalizacija obuhvata i smanjiivanje broja raspoloživih modela, dok će na pojedinim tržištima kompanije sarađivati kako bi ponudile određene modele (Nissan i Mitsubishi za japansku kei klasu).

Prethodni tekstTobijas Moers je novi direktor Aston Martina
Sledeći tekstRestilizacija BMW Serije 5
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here