Pad prodaje automobila u aprilu za 76,3%

0
32

Prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije doživjela je rekordan pad u aprilu za 76,3%, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Ovaj rezultat je posledica restrikcija uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Prošlog meseca registrovano je samo oko 270.00 novih automobila, dok ih je u aprilu prošle godine bilo 1,14 miliona, navodi se u mesečnom izveštaju. Ovi podaci obuhvataju prvi mesec koji je kompletno bio obuhvaćen vanrednim merama, kada je većina prodajnih salona bila zatvorena.

Prethodno je u martu bio zabeležen pad prodaje za 55,1%.

Automobilski sektor je jedan od najteže pogođenih pandemijom novog korona virusa. Blokade koje su uvedene u većini zemalja dovele su do pada potražnje i zatvaranja prodajnih salona i fabrika širom kontinenta.

U Italiji i Španiji, dve zemlje koje su primenile najstriktnije mere, prodaja je pala skoro na nulu, odnosno za 97,6% i 96,5%. U Francuskoj je zabeležan pad za 88,8%, a u Nemačkoj, koja je uvela nešto blaže mere, registrovan je pad prodaje za 61,1%.

Volkswagen je tokom ovog sumornog perioda za industriju učvrstio vodeću poziciju na tržištu i povećao udeo na 28,8% sa 24,9% u istom mesecu prošle godine. PSA grupa je oslabila sa tržižnog udela od 17,1% na 13,6%, a Renault sa 11,6% na 10,2%. BMW je napredovao sa 5,9% na 8,7%. Udeo FCA grupacije, koja se snažno oslanja na italijansko tržište, prepolovio se u aprilu sa 7,4% na 3,8%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here