Predstavljen novi Cupra Leon

0
132

Cupra, SEAT-ova marka za modele visokih performansi, predstavila je novi Leon u formi hečbeka i karavana. Obe verzije koriste motor koji u najjačoj specifikaciji proizvodi 310KS, a moći će da se kupe i sa plag-in hibridnim pogonom.

Novi Cupra Leon razlikuje se od standardne verzije po dve jedinstvene mat boje, velikim usisnicima vazduha na prednejm braniku i novim logom bronzane boje. Postoji izbor između felni prečnika 18 i 19 inča u srebrnoj, crnoj ili mešavini bronzane i crne boje. U zadnji branik uklopljene su cevi izduvnog sistema, a tu je i duboki difuzor. Najnoviji Leon je 8% aerodinamički efikasniji od prethodne verzije.

Bronzana tema nastavlja se u kabini, sa akcentom na šavovima sedišta, ivicama ventilacionih otvora i upravljaču. Na njemu se nalaze dva nova tastera: jedan je za pokretanje motora, a drugi za odabir režima vožnje (Comfort, Sport, Cupra ili Individual).

Digitalna instrument tabla dijagonale 12,3 inča ima novi Sport meni, koji u centar postavlja obrtomer i prikazuje vrednosti iskoristive snage, G sile i turbo pritiska.

Plag-in hibridni Cupra Leon koristi 1,4 litarski turbo benzinski motor i električni agregat sa baterijom od 13kWh. Ukupna snaga sistema je 245KS, a moguće je preći 60km korištenjem samo eletrične energije. Emisija CO2 ove varijante je 50g/km.

Ostatak ponude čine tradicionalni pogoni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Volkswagenov dvolitarski turbo motor ponuđen je u specifikacijam od 245KS i 370Nm ili 300KS i 400Nm. Sve verzije Cupra Leona dolaze standardno sa pogonom na svim točkovima, elektronskim diferencijalom i automatskim menjačem sa dva kvačila.

Karavanska varijanta raspolaže sa 310KS, pa je ovo najbrži Leon u ponudi. Sprint od 0-100km/h traje 4,8 sekundi, a maksimalna brzina je 250km/h.

Cupra Leon je niži od običnog za 25mm napred i 20mm nazad, a adaptivno ogibljenje se prilagođava odabranom režimu vožnje. Servo je električni, a u Cupri kažu da je “najprogresivniji do sada”. Prednje kočnice su Brembo sa diskovima prečnika 370mm, a kočione čeljusti su bronzane boje.

Na dugoj listi opreme su kompletna LED svetla (sa ambijentalnom rasvetom u kabini), beskontaktni ključ i desetoinčni ekran za multimediju sa 3D navigacijom, kontrole pokretom i Apple CarPlay i Android Auto tehnologije.

Na listi bezbednosne opreme su aktivni tempomat koji koristi GPS podatke i informacije sa prednje kamere, pokrivanje slepih tačaka, asistencija u saobraćajnim gužvama i poluautonomni sistem za vožnju unutar saobraćajne trake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here