Race of Champions ove godine u Frankfurtu

0
1657
Image
NAS SPONZOR

 

Trkačka sezona 2011 tek što je počela, a mi već mislimo o njenom kraju. Tradicionalno, po okončanju gotovo svih šampionata, već 23 godine održava se revijalna manifestacija Race of Champions. Kao i prethodne, i ove godine domaćin će biti Nemačka.  

 

 

 

{youtube}qUxTIY2DmGM?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

 

Čuveno ROC takmičenje postoji od 1988. godine, a nakon dugog perioda od čitavih 12 godina tokom kojeg se održavalo na Kanarskim Ostrvima, od 2004. godine preselilo se na zatvorene stadione a lokacija je počela da se menja. Tri godine u Parizu na Stade de France, zatim dve godine u Londonu na Wembley Stadiumu, 2009. u Pekingu na Olimpijskom Ptičjem Gnezdu, i prošle godine u Diseldorfu na ESPRIT Arena stadionu.

 

Ove godine, 24-ti Race of Champions će biti održan 3. i 4. decembra na Commerzbank-Arena stadionu u Frankfurtu.

 

Nekada poznatiji kao Waldstadion, ovaj stadion ima mogućnost potpunog zatvaranja krova i kapacitet od 50.000 mesta. Taj broj će biti nešto smanjen zbog specifičnih zahteva montiranja i izgradnje staze i pratećih objekata. Organizator i osnivač ROC-a Fredrik Johnsson izjavio je da je i ove godine primio kandidature mnogih gradova širom sveta, ali da je ipak odlučeno da manifestacija ostane u Nemačkoj, između ostalog zbog izvanrednog prošlogodišnjeg prijema ali i kao znak zahvalnosti i poštovanja prema sjajnom paru Sebastian Vettel – Michael Schumacher koji već 4 godine za redom osvaja Kup Nacija.

 

 

Image
 

 

Na ROC takmičenju po pozivu učestvuju naj poznatiji vozači iz svih mogućih kategorija trka. Nadmeću se u dvobojima na dve kružne trase iste dužine, koje su međusobno uvijene i isprepletene tako da jednim delom idu paralelno a drugim delom se razdvajaju. Koristi se kup sistem – pobednik ide u sledeći krug, gubitnik ispada. Koriste se nekoliko vrlo razlicitih tipova vozila.

 

U Kupu Nacija kao što je već rečeno Nemačka ima najviše uspeha. Kako je Michael Schumacher izjavio, ove godine će Nemačka imati veliku šansu da na svom terenu osvoji i petu titulu, ali će zato ostali nacionalni timovi imati i posebno jaku motivaciju da je baš na njihovom tlu nadmaše. U pojedinačnoj konkurenciji, za naslov Šampiona svih Šampiona, stanje je potpuno drugačije – nijedan Nemac nikada nije pobedio. Tu su najviše uspeha imali Francuzi, Didier Auriol sa 4 i Sebastien Loeb sa 3 naslova, te Finac Mattias Ekstrom takođe sa 3 titule.

 

Sebastian Vettel, nakon što je izrazio ogromno zadovoljstvo što se takmičenje ponovo održava u njegovoj zemlji, rekao je da svake godine uspeva da ode malo dalje, krug više – prve godine stigao je među 16, sledeće je otišao do četvrt finala, a zatim prošle godine do polufinala. Zato se nada se da će ove godine doći napokon u finale i – pobediti. Schumacher je imao malo drugačije viđenje. Kako kaže, individualno takmičenje održava se drugog dana, nakon timskog. Kako Nemačka svih prethodnih godina nakon pobede priredi uveče veliko slavlje, ni Vettel ni on nisu sutradan baš "potpuno sveži" ! Obećao je da će ove godine poraditi na tom "problemu"…  
 

 

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

 

 

Prethodni tekstVolvo C30 Electric – švedski pogon na struju
Sledeći tekstVitro nastavlja popuste: Citroen C3 za 9480€