Volvo C30 Electric – švedski pogon na struju

0
3774
Image

 

Volvo C30 Electric deo je ambiciozne strategije „elektrifikacije" koju sprovodi švedski proizvođač automobila. Bogato je opremljen, udoban, dinamičan i siguran kao i standardni automobil, a nudi autonomiju vožnje s jednim punjenjem do 150 km uz gotovo nultu emisiju štetnog ugljen dioksida.

Električni automobili koriste relativno malo električne struje, a rast potražnje biće više nego zadovoljen ambicioznim planovima ekspanzije obnovljivih izvora energije širom Evrope. Jedna vetroturbina, na primer, proizvodi dovoljno obnovljive energije za pokretanje 3.000 električnih vozila.

Primili smo vrlo pozitivne signale s tržišta. Flotni kupci, kao što su javne službe i kompanije koristiće većinu od inicijalnih 250 automobila. Automobili će se voziti u Švedskoj, Norveškoj, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, SAD i Kini. Ukoliko se nastavi s velikom potražnjom, povećaćemo proizvodne kapacitete", ističe Lennart Stegland, direktor Volvo odeljenja za posebna vozila.

Ukoliko se C30 DRIVe Electric dopunjava strujom dobijenom od obnovljivih izvora, poput vetroturbina ili hidroturbina, vožnja je doslovce oslobođena svih štetnih emisija. Ova činjenica, u kombinaciji s visokom energetskom efikasnošću električnog motora u odnosu na motor s unutrašnjim sagorevanjem, nagoveštava da će električni automobili postati realnost.

„Procenjuje se da bi do 2020. godine između pet i deset odsto vozila u Švedskoj trebalo da bude pokretano strujom, a u razdoblju od 2020. do 2025. godine električni automobili bi trebalo da ‘drže” između tri i deset odsto tržišnog udela u Evropi. Različita tržišta imaju različite potencijale", naglašava Lennart Stegland.

Image

 

Kako bi mogao da prevali do 150 kilomemara, Volvo C30 Electric poseduje baterije kapacitete 24 kWh (1,3kWh se koristi za napajanje potrošača u vozilu). Baterije (2×140 kg) su locirane na mestu rezervoara za gorivo i na sredini vozila – prtljažni prostor je netaknut.

Image

 

Ispod prednjeg poklopca klasični motor s unutrašnjim sagorevanjem zamenjen je mnogo kompaktnijim električnim motorom od 111 KS i 220 Nm obrtnog momenta. Litijum-jonske baterije se pune preko standardne 230V utičnice. Kabl se uključuje u masku hladnjaka, preko posebno dizajniranog konektora za punjenje.  Vreme punjenja zavisi od snage napajanja – punjenje traje oko 10 sati pri 10A, odnosno 6-8 sati za 16A.

Image

 

Konstantan obrtni momenat elektrričnog motora nudi modelu C30 Electric ubrzanje do 70 km/h za samo 6,5 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Sertifikovana autonomija kretanja po NEDC-u (novi evropski vozni ciklus) iznosi 163 km, iako Volvo navodi praktičnu autonomiju od 150 km.

150 kilometara je mnogo veća razdaljina od one koju dnevno pređe 90% korisnika javnog prevoza. Prosečna upotreba iznosi 45 km dnevno. To znači da se C30 Electric može koristiti za svakodnevne obaveze", objašnjava Lennart Stegland.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here