FCA i Suzuki prekršili pravila o emisijama

0
105

Dizelski modeli Jeep Grand Cherokee iz FCA grupacije i Suzuki Vitara prekršili su regulative o emisijama i moraju biti popravljeni ili će se suočiti sa zabranom prodaje širom Evrope, saopštila je holandska regulatorna agencija RDW.

Grand Cherokee i Vitara su koristili “zabranjene strategije o emisijama”, što im je omogućilo da emituju više azotnog oksida na putu nego tokom testiranja.

Jeep je razvio softversku popravku i naređeno mu je de opozove pogođene automobile širom Evrope. Suzuki još nije pronašao kredibilno rešenje za Vitaru, navodi regulatorna agencija.

“Suzuki mora da pronađe adekavatne mere za poboljšanje ili će RDW pokrenuti proces poništavanja njegovog evropskog sertifikata”, navodi se u saopštenju i dodaje da je iz predostrožnosti ovakva procedura pokrenuta i za model Jeep Grand Cherokee.

Regulatori širom Evrope testiraju dizelske modele od kada je Volkswagen grupa priznala 2015. godine da je koristila nelegalan softver da bi varala na testovima emisija u Sjedinjenim Američkim Državama.

FCA i Suzuki za sada nisu komentarisali ove informacije, preneo je Auto njuz (Auto News).

Prema sistemu izdavanja dozvola u Evropskoj uniji (EU), proizvođač može da dobije sertifikat za neko vozilo u jednoj članici Unije i da potom reklamira automobil na svim tržištima ovog bloka. Pojedinačne članice EU mogu da narede opoziv nekog modela širom bloka ukoliko je to vozilo dobilo sertifikat pod njihovom jurisdikcijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here