Daimler smanjuje broj zaposlenih za 10.000

0
145

Daimler je saopštio da će smanjiti broj zaposlenih za 10.000 širom sveta u naredne tri godine, čime prati slične poteze ostalih velikih proizvođača automobila, koji žele da smanje troškove radi ulaganja u proizvodnju električnih automobila.

Daimler, vlasnik Mercedes-Benza, najavio je smanjenje svoje ukupne radne snage za 3% nakon što je postigao dogovor sa sindikatima. U Nemačkoj, gde radi najviše radnika ove firme, zaposlenima će biti ponuđene otpremnine za prevremeni odlazak u penziju.

Kompanija je na kraju trećeg kvartala imala 304.680 zaposlenih.

Cilj ove mere je ušteda više od milijardu EUR do kraja 2022. godine. Rezovi obuhvataju i eliminaciju 1.100 menadžerskih pozicija širom sveta, odnosno oko 10% zaposlenih i upravi kompanije.

“Automobilska industrija je usred najveće transformacije u svojoj istoriji”, saopštio je Daimler.

Pored smanjenja broja zaposlenih, radnicima će biti ponuđena mogućnost skraćenog rada, a očekuje se da će se na udaru naći i oni koji rade na osnovu kraćih ugovora.

Nemački proizvođači automobila intenziviraju napore da umanje troškove da bi finansirali velike investicije u segmentu električnih automobila i tehnologiju autonomne vožnje.

Audi je pre nekoliko dana objavio da planira da smanji broj zaposlenih u Nemačkoj za 15% da bi zaštitio profitabilnost, a BMW smanjuje bonuse za radnike da mi umanjio ukupne troškove, ali je saopšto da će izbeći “drastične mere”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here