Audi otpušta 9.500 radnika

0
105

Audi je saopštio da će otpustiti oko 9.500 ljudi, odnosno svakog desetog radnika, u nameri da ostvari uštedu od nekoliko milijardi evra, koje će potom uložiti u proizvodnju električnih automobila.

Planirano je da radna mesta budu ukinuta do 2025. godine i da bude ostvarena ušteda od 6 milijardi EUR. Audi je najavio otvaranje 2.000 novih pozicija u oblastima električne mobilnosti i digitalizacije.

Prema sporazumu uprave i radnika, godišnja proizvodnja automobila u fabrikama u Nemačkoj biće 450.000 u Ingolštatu i 250.000 u Nekarsulmu. Audi je saopštio da će biti osnovan fond za lokaciju u Nekarsulmu iz kojeg će se finansirati preeusmeravanje proizvodnje na elekeitrčna vozila i da će u tu svrhu biti potrošeno 300 miliona EUR do 2025. godine.

Kompanija je saopštila da će ovi rezovi, koji obuhvataju i pozicije u upravi, doprineti podmlađivanju radnog kadra i pomoći da se ostvari margina zarade od 9% do 11%.

Audi je pristao da produži garancije da neće biti prisilnog otpuštanja do kraja 2029. godine i da će biti primenjivano sporazumno prevremeno penzionisanje zaposlenih.

Suparnička kompanija Daimler, kao i dobavljači Continental i Osram nedavno su takođe objavili programe za smanjenje broja zaposlenih i uštedu novca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here