Lexus predstavio električni UX 300e

0
106

Prvi električni Lexus u istoriji je UX 300e, a predstavljen je na Sajmu automobila u kineskom gradu Guangžu. Automobil je prikazan sa pogonom snage 204KS i autonomijom od 400km. UX 300e je električni SUV namenjen da bude alternativa modelima poput Kia e-Niro i Hyundai Kona Electric. Prodaja u Kini počinje sledeće godine, a u Evropu stiže 2021. godine.

Energiju pogona na prednjim točkovima obezbeđuje litiju-jonska baterija kapaciteta 54,3kWh. Ukupna snaga je 204KS i 300Nm, a moguće je koristiti brzi punjač od 50kW. Pomenuta autonomija od 400km deklarisana je prema zastarelom NEDC testnom režimu. WLTP vrednost nije objavaljena.

Automobil je zasnovan na adaptiranoj verziji Toyotine TNGA GA-C platforme, koju koristi i nedavno revidirana Toyota C-HR. Lexus je ojačao šasiju i redizajnirao ogibljenje da bi podržao dodatnu težinu električnog pogona.

UX 300e je u kabini isti kao hibridna verzija, uz dodatak novog automatskog selektora brzina i ekrana koji su specifični za ovaj električni model. Instrument tabla je takođe digitalna, a tu je naravno i ekran multimedijalnog sistema.

Lexus je pojačao zvučnu izolaciju uz objašnjenje da bi zvuci vetra, šljunka i trenja pneumatika u protivnom bili izraženiji.

Izmene na eksterijeru su minimlane i svode se na prednju masku, nove oznake koje ukazuju na električnu prirodu vozila i aerodinamičniji prednji branik sa manjim usisnicima vazduha. Ugrađen je i sistem aktivnog generisanja zvuka koji proizvodi ambijentalnu buku pri nižim brzinama da bi pešaci bili upozoreni na prisustvo vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here