Predstavljena nova Škoda Octavia

0
149

Nova Škoda Octavia stiže na tržište sledeće godine sa serijom blagih hibridnih i plag-in hibridnih motora. Popularna limuzina ove godine obeležava 60 godina od premijere, a peta generacija će i nadalje biti okosnica Škodinog poslovanja.

Nova Ocatavia koristi Volkswagenovu MQB platformu za pogon na prednjim i svim točkovima, koja je umereno modifikovana da bi mogla da primi nove sisteme koji pomažu vozaču.

Osnovni jednolitarski benzinski turbo motor sa tri cilindra proizvodi 110KS, a u ponudi će biti i 1,5 litarski benzinac sa četiri cilindra i 150 KS. Oba se kombinuju sa šestostepenim manuelnim menjačem, koji prenosi snagu na prednje točkove.

Sedmostepena automatska transmisija se može dobiti sa ovim agregatima samo u kombinaciji sa blagim hibridnim sistemom koji funkcioniše na naponu od 48V. Sistem obuhvata mali električni motor i manju litijum-jonsku bateriju, koja sakuplja energiju tokom kočenja. Ova tehnologija pomaže benzinskom agregatu, a kada vozilo krstari na auto-putu, benzinski motor se potpuno isključuje, čime se smanjuju emisije i poboljšava efikasnost. Škoda još nije objavila precizne specifikacije.

Treći benzinski motor je dvolitarski TSI od 190KS sa sedmostepenim automatikom i pogonom na svim točkovima. Deklarisano ubrzanje Octavije sa ovim agregatom od 0-100km/h je 6,9 sekundi, a maksimalna brzina je 230km/h.

Dizelski TDI agregat zapremine dva litra u osnovnoj specifikaciji nudi 150KS, a u višoj 200KS. Uz njega se može dobiti manuelni ili automatski menjač, kao i pogon na svim točkovima. Octavia prvi put dobija plag-in hibridni pogon u kojem je 1,4 litarski benzinac povezan sa elektro-agregatom. Ukupna snaga sistema je 205KS i 350Nm. Baterija od 13kWh omogućava da se korištenjem samo električne energije pređe 55km. Octavia iV moće će da se puni i na kućnim utičnicama.

Ovaj model prvi put je dobio i dinamičku kontrolu šasije, pa vozač može da individualno podešava parametre poput ogibljenja, rada amortizera, upravljanja i brzine odgovora DSG menjača. Opciono sportsko ogibljenje spušta vozilo za 15mm, a dodatana opcija može da poveća klirens za 15mm.

Limuzaina je duža za 19mm nego do sada, a karavan za 22mm. Obe verzije su šire za 15mm. Prtljažnik je porastao je na 600l, a kod karavana na 640l. Prednji kraj standardno ima LED svetla i nije značajnije izmenjen, za razliku od zadnjeg kraja, koji je dobio tanje LED svetlosne grupe po ugledu na Scalu.

Enterijer je značajno izmenjen. Pred vozačem je novi multifunkcionalni upravljač, nov je i selektor za stepene prenosa, dok se niz prekidača nalazi ispod novog ekrena za multimediju. Osvežen je i izgled digitalne isntrument table dijagonale 10,25 inča. U ponudi su četiri verzije multimedije, koje sadrže Apple CarPlay i Android Auto tehnologije, navigaciju, specifične aplikacije, primaju glasovne komande i komande zadate pokretom ruke.

Kabina je dobila više mekane plastike, hromiranih elemenata i novo ambijentalno LED osvetljenje u deset boja. Prvi put sedišta mogu da imaju funkciju masaže, a na listi opcija je i head-up prikaz informacija na vetrobranu, kao i trozonski klima-uređaj i LED matriks svetla.

Bezbednosni paket obuhvata asistenciju za izbegavanje sudara, asistenciju za upravljanje i prediktivni tempomat, koji funkcioniše u kombinaciji sa unapređenom tehnologijom za prepoznavanje saobraćajnih znakova, asistencijom za vožnju unutar saobraćajne trake i  asistencijom za kretanje u saobraćajnoj gužvi. Sve to zajedno omogućava poluautonomnu vožnju u određenim uslovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here