Dogovoreno spajanje FCA i PSA grupe

0
84

PSA grupa i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) postigli su dogovor o kombinovanju i zajedničkom korištenju resursa zbog predstojećih izazova u vidu trgovinskih carina, regulativa o emisijama gasova i elektrifikacije.

Upravni odbori dve kompanije saopštili su da će raditi na sklapanju obavezujućeg sporazuma u narednim sedmicama. Takvim sporazumom bio bi formiran peti po veličini svetski proizvođač automobila ukupne vrednosti oko 50 milijardi dolara.

Akcionari obe kompanije posedovaće 50 odsto novog poslovnog giganta. Ušteda troškova bez eventualnog zatvaranja fabrika mogla bi da dostigne 3,7 milijardi EUR.

Spajanjem FCA i PSA bio bi formiran drugi po veličini evropski proizvođač automobila, iza Volkswagena. Novi upravni odbor imaće 11 članova, po pet iz FCA i PSA. Direktor PSA Serđo Tavares bio bi direktor nove kompanije i član odbora, a predsednik FCA Džon Elkan zadržao bi ovu funkciju.

Zajednička objava dve kompanije usledila je nekoliko meseci nakon što su FCA i PSA razmatrali mogućnost partnerstva u proizvodnji automobila u Evropi. U junu su propali pregovori o spajanju Fiata i Renaulta.

Analitičari ocenjuju da PSA i FCA ne ulažu dovoljno u elektrifikaciju, a nijedna kompanija nema snažno prisustvo u Kini. Kombinovanjem poslovanja obe bi mogle da pojačaju prisustvo na unosnom evropskom tržištu.

FCA na evropskom tržištu trpi posledice zastarele ponude modela marke Jeep i nedostatka SUV modela marke FIAT. Oba problema mogla bi da se reše brže i efikasnije dubljom saradnjom sa PSA grupom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here