Tokio: Mazda MX-30

0
141

Mazda je na Sajmu automobila u Tokiju predstavila MX-30, svoj prvi električni model. Ovaj SUV stiže na tržište početkom 2021. godine, a japanska kompanija je saopštila da je automobil napravljen za vozače koji ne žele da žrtvuju uživanje u vožnji kada kupuju električni automobil.

MX-30 ima električni motor snage 143KS i 265Nm, a baterija kapaciteta 35,5kWh omogućava autonomiju od 210km. To je daleko manje od autonomije mnogih rivala, ali u Mazdi kažu da i to daleko nadmašuje prosečnu dnevnu kilomtražu evropskih kupaca od 50km.

Mazda je saopštila da je odabrala manju bateriju da bi postigla bolji rezultat u emisijama kroz čitav upotrebni vek automobila. Istraživači su utvrdili da baterija od 35,5kWh kao rezultat ima manje emisija kroz čitav radni vek vozila nego benzinska Mazda3 ili električni model koji koristi bateriju od 95kWh.

Mazda ne planira snažnije verzije ovog modela, a bila je i umerena u funkciji rekuperacije energije kočenja, koja je ovde manje izražena nego kod mnogih drugih električnih modela. Uveden je veštački zvuk koji imitira motor sa unutrašnjim sagorevanjem kada se pritiska gas. Mazda još nije odlučila da li će ponuditi i potpuni tihu opciju.

Krosover koristi platformu model Mazda3 i CX-30, ali sa pojačanom strukturom oko baterije i poda da bi se dobila što kruća karoserija. Automobil vraća na scenu vrata po ugledu na model RX-8, koja, kako tvrdi proizvođač “povećavaju funkcionalnost i otvaraju novi spektar kreativne upotrebe MX-30”.

Kabinom dominira “plutajuća” konzola sa ekranom od sedam inča. Prvi put u Mazdi klima uređajem se upravlja preko panela osetljivog na dodir. Koža je zamenjena veganskom alternativom.

Baterija može da se puni na kućnoj utičnici i brzom punajču od 50kW preko CCS konektora, koji omogućava punjenje 80% baterije za 30 do 40 minuta.

Očekivana cena ovog modela biće oko 30.000 EUR, a narudžbine se primaju od sledećeg leta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here