Frankfurt: Porsche Taycan

0
135

Posetioci Sajma automobila u Frankfurtu imlai su priliku prvi u svetu priliku da vide novi Porsche Taycan, prvi serijski električni model ove marke, koji stiže u dve Turbo varijante visokih performansi.

Taycan je napravljen na novoj platformi za električni pogon koji se napaja iz baterija. Porsche je potvrdio da će na tržištu biti ponuđene dve varijante – Taycan Turbo i Taycan Turbo S, a u najavi je i jeftinija verzija sa nešto manje snage.

Platforma na kojoj je automobil napravljen ima oznaku J1, a proizvodnja će se odvijati u novoj fabrici Cufenhauzen u Štutgartu. Porsche je ulaganjem šest milijardi EUR u ovaj projekat želeo da postigne ugljenično neutralnu proizvodnju Taycana, pošto se fabrika napaja iz obnovljivih energetskih izvora.

Turbo i Turbo S imaju po dva pogonska modula, a najavljena bazna varijanta će imati jedan električni motor za zadnju osovinu. Između motora smeštena je baterija kapaciteta 93,4kWh. Čitav sistem funkcioniše na 800V, što, prema navodima proizvođača, omogućava uštedu u težini, konzistentne performanse i brzo punjenje.

Pogonske jedinice koriste permanentne magnetne sinhrone motore, koji su termalno veoma efikasni. To je ključ za glavni trik za koji je Taycan sposoban – reprodukciju maksimalnih performansi u uzastopnom nizu, bez slabljenja i bez pregrevanja. Prednji motor je jednobrzinski, a zadnji ima dvostepenu transmisiju. Niži stepen se koristi za ubrzanje, a drugi za vožnju pri ustaljenoj brzini.

Turbo modeli proizvode 680KS i 850Nm, uz funkciju overboost za kontrolisani brzi start. Ukoliko se ova funkcija isključi, vozaču ostaje na raspolaganju 625KS. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 3,2 sekunde, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 260km/h.

Taycan može da se puni snagom od 270kW. Porsche je saopštio da se punjenje baterije sa 5% na 80% može postići za manje od 23 minute. Priključak za kućne utičnice biće u ponudi u standardnom paketu, a sa njim punjenje baterije traje devet sati. Kapacitet litijum-jonske baterije je 93,4kWh, a smeštena je u podu ispod stopala putnika na zadnjim sedištima.

Maksimalna autonomija je 445km sa jednim punjenjem za Taycan Turbo prema WLTP regulativama. Snažniji Taycan Turbo S ima maksimalnu autonomiju od 410km.

Ovaj model preuzeo je neke komponente ogibljenja od Panamere, a standarndo dolazi sa upravljanjem na svim točkovima. Paket obuhvata i vazdušno ogibljenje u tri komore sa aktivnom kontrolom rada, što omogućava bolju udobnost pri konstantnoj brzini i čvršće podešavanje za stazu, kao i funkciju podizanja automobila radi savladavanja prepreka.

Ugrađan je i sistem za rekuperaciju energije kočenja, koji se može isključiti, ostaviti uključenim sve vreme ili prebaciti u automatski mod, kada Taycan sam uz pomoć prednje kamere odlučuje kada je najbolje da se ova tehnologija aktivira. Postoji pet režima vožnje – Range, Normal, Sport, Sport Plus i Individual.

Taycan bi u Porscheovom katalogu trebalo da se smesti ispod Panamere, kao manja sportska limuzina. Automobil je dugačak 4,963m i ima međuosovinski razmak od 2,9m, širok je 1,966m i visok 1,381m. Taycan je težak 2395kg. Svetla su kompletno LED, a felne u dva tona su prečnika 21 inč. Opciono mogu imati karbonska peraja. Prednji prtljažnik ima zapreminu 81 litar, a glavni je kapaciteta 266 litara.

Enterijerom dominiraju ekrani osetljivi na dodir, kojih može biti čak četiri. Velika digitalna instrument tabla ima dijagonalu od 16,8 inča i potpuno je podesiva, a  ispred nje se nalazi prepoznatljivi upravljač. Ekran za multimediju je dijagonale 10,9 inča, a manji ekran od 8,4 inča smešten je na centralnoj konzoli i služi za kontrolisanje klima uređaja. Drugi ekran za multimediju namenjen saputniku je na listi dodatne opreme.

Kabina sa četiri sedišta može biti uređena u četiri boje, a postoji i opcija bez kože. Centralna konzola može biti obrađena drvetom, matiranim karbonom, brušenim aluminijumom ili platnom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here