KERS i DRS – objašnjenje upotrebe na F1 bolidu

0
6202
Image
NAS SPONZOR

 

Red Bull je napravio kratak kompjuterski generisani video klip kojim je pokušao da na pristupačan način prikaže upotrebu ova dva sistema.  

 

 

KERS ili Kinetic Energy Recovery System je već duže vremena poznati sistem za povraćaj kinetičke energije. DRS ili Drag Reduction System je sistem za smanjenje otpora vazduha, odnosno malo pompezno ime dato pokretnom zadnjem krilu, koje je od ove godine uvedeno u Formulu 1.

 

Sebastian Vettel objašnjava kada, kako i zašto vozač u toku trke može i treba ova dva sistema da upotrebi:  

 

 

{youtube}-yE3khtKZGg?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

 

 

Jedan prilično bitan detalj nije u klipu nažalost uopšte pomenut, verovatno u cilju pojednostavljenja.

  • Nacin upotrebe KERS-a u potpunosti određuje isključivo vozač.
  • Nacin upotreba DRS-a je ograničena i uslovna. Njegova upotreba dozvoljena je samo u unapred striktno definisanim zonama obilaženja, i samo u situacijama kade je jedan bolid udaljen na tačno određenoj distanci od drugog. Samo u tim okvirima vozač slobodno odlučuje da li će i koliko će pomeriti ili podesiti nagib krila. Van tih zadatih okvira sistem ne funkcioniše. Kontrolu vrši ECU, centralna elektronska jedinica. 

 

Upotreba DRS-a deluje za sada vrlo komplikovano, i mnogi su već izrazili ozbiljne rezerve prema tom sistemu. Da li će to zaista raditi kako je i zamišljeno tek treba da bude dokazano tokom ove sezone.

 

 

Moramo još da primetimo kako bi za gledaoce verovatno bilo zanimljivo da bolid zaista kao na video klipu nekako zasvetli ili da neki znak kada se KERS ili DRS upotrebe. Šareno ali korisno !

 

 

Prethodni tekstRed Bull konsoliduje tim – Vettel produžio ugovor
Sledeći tekstDucati Multistrada 1200S Pikes Peak

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here