Sedam odličnih ocena na Euro NCAP testu

0
122

Šest novih modela dobili su maksimalnih pet zvezdica za bezbednost u novom Euro NCAP testu. U ovu grupu spadaju Mercedes-Benz EQC, Škoda Kamiq, Ssangyong Korando, BMW Z4, Audi A1 Sportback i Mercedes-Benz CLA.

Prvi Mercedesov električni serijski model time se pridružio električnim rivalima Jaguaru I-Pace i Audiju E-Tron, dok će već četiri godine star Tesla Model X biti testiran kasnije ove godine.

Četvrta generacija Koranda je prvi model južnokorejske kompanije koji je dobio maksimalnu ocenu na ovom testu, pošto je standardnoj opremi dodat i sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama.

Kamik je novi Škodin početni SUV i dobio je peticu kao i novi hečbek Scala. Sestrinski modeli iz grupacije Volkswagen – SEAT Arona i novi Volkswagen T-Cross takođe su dobili najbolje ocene.

Aktuelni Ford Focus zadržao je ocenu pet zvezdica posle serije manjih osvežavanja, uključujući redizajniranje prednjih sedišta i naslona za glave da bi se minimizirala mogućnost povrede kičmenog stuba prilikom udara sa zadnje strane.

Euro NCAP je bio naročito impresioniran aktivnim poklopcem motora kod modela BMW Z4, koji se automatski podiže u slučaju udara u pešaka, dok je novi CLA dobio ocene od preko 90% u tri od četiri ključna bezbednosna segmenta.

Na osnovu ovih rezultata, čini se da je dostizanje pet zvezdica lako, ali je veoma teško ispuniti zahteve testa u smislu ugradnje i osvežavanja tehnologije radi unošenja najnovijih dostignuća i rešavanja prioriteta u bezbednosti na putu”, izjavio je generalni sekretar Euro NCAP-a Mihiel van Ratingen. On je rekao da će sledeće godine biti promenjen način ocenjivanja, ali da iskustvo pokazuje da su proizvođači spremni da održe dostignute visoke standarde.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here