Alfa Romeo tone u Evropi

5
615

Alfa Romeo je ponovo u problemima, pošto je ovu marku u prvoj polovini godine na evropskom tržištu po prodaji nadmašio i američki Tesla sa 37.476 prodatih vozla prema 29.059.

To znači da je Alfina prodaja opala za 42% u odnosu na isti period prošle godine. Od ove premijum marke iz grupe Fiat Chrysler Automobiles više vozila prodala je i sestrinska marka Lancia, koja je na domaćem italijanskom tržištu do kraja juna prodala 34.693 Ypsilona.

Alfu su u prvih šest meseci nadmašili i Jaguar, Porsche i Lexus. Pad italijanske marke desio se naglo ove godine, nakon što je tokom 2018. godine prodala više od 120.000 automobila, najviše zahvaljujući velikoj potražnji u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Nažalost, Alfina prodaja u Americi ove godine je oslabila za 26%, a i kinesko tržište je generalno u padu.

Podaci za Evropu su prilično sumorni, pošto je Alfa Romeo u Italiji zabaležio smanjenje prodaje za 56%, u Francuskoj za 66%, a u Španiji za čak 70%.

Limuzina srednje veličine Giulia teško pronalazi nove kupce, a slabi i prodaja SUV modela Stelvio. Sa ova dva modela 2014. godine započet je evropski investicioni plan vredam 5 milijardi EUR, kojim je bilo predviđeno da Alfa do 2018. godine u svetu prodaje 400.000 automobila godišnje. To se nije desilo, a prvi novi model ove marke je Tonale, koji stiže na tržište tek 2021. godine.

Novi direktor FCA Majk Meneli poslednji put je javno pomenuo ovu marku u oktobru 2018. godine, kada je rekao da je bila greška što je za nju određen zajednički šef sa Maseratijem. Menli je tada rekao da Alfa ne doprinosi poslovnom planu FCA u 2018. godini.

5 COMMENTS

 1. Greška je bila sledeća: ne sme Alfa Giulia da ima automatske ZF menjače, već manuelne. I turbo motori nisu ništa posebno u odnosu na konkurenciju. Bolje da su napravili visokoturažne atmosferske motore.

 2. @ Nata
  1. Giulia može da se kupi i sa manuelnim menjačem, sve je stvar izbora, a izbor je neophodan da se zadovolji ukus većeg broja kupaca.

  2. Turbo motori nisu ništa posebno u odnosu na konkurenciju!!!??? U Alfi se odavno nalaze neki od najboljih benzinskih turbo motora na svetu, od Giulie QV koja je na vrhu po performansama, pa do baznih iz MiTo i Giuliette. Iz dvolitarskog agregata Giulie izvučeno je zdravih 280 KS i ta verzija ubrzava do 100 za 5,7 sekundi. Vožnja iste je (iz prve ruke) fantastična, a lako se proveri šta nudi konkurencija.

  3. Napraviti visokoturažni atmosferski motor nikada nije bio problem za Italijane i istorija nam dovoljno toga pokazuje, ali stroge ekološke norme dovele su do toga da gotovo svi proizvođači ugrađuju turbine zarad smanjenja potrošnje prilikom merenja. Tu se još jedino Mazda batrga, ali trend je očigledan poslednjih godina.

  4. Pravi razlozi slabe prodaje? Pomeranje ukusa većine na tržištu koja sve manje pažnju obraća na tradicionalne Alfine atribute (sportsko ponašanje, performanse, dizajn, tradicionalni karoserijski oblik kao što su limuzine, hatchevi i kabrioleti), a u centru pažnje su SUV vozila, crossoveri, komfor, multimedije, ekrani, oprema, elektronske asistencije,…

 3. @Vlasnik tehnološki zastarele Giuliette

  Sve se slažem sa Vama ….

  U tom prvcu su trebali da ponude našminkane modele sa manje potentnim motorima i sa gomilom opreme po konuretnoj ceni , nove modele u nižum SUV kategorijama itd.

  I politiku cena su mogli da prilagode kretanjima na tržištu . Na USA tržištu su cene na nivou premiuma što Alfa svakako jeste po ambicijama ali još uvek ne u realnosti … ja ih doživljavam kao subpremium brend sa istinskim vozačkim aspiracijama koje ozbiljno koketiraju sa sportom, te us kladu sa tim očekujem i cene ….

 4. @ Willem

  Slažem se i ja sa Vama… Međutim ima tu jedan “mali” problem, a to je što neko veće odstupanje od tradicije ni najzakletiji Alfisti ne tolerišu baš najbolje. Ovo Vam govorim kao istinski Alfista koji ceo život vozi i voziće samo Alfe.

  Jedna žaba je progutana u vidu neizbežnog uvođenja SUV vozila, uskoro će i još jedna veća koja podrazumeva trendi elektrifikaciju. Ipak, ako ne ostane ništa od tradicionalnih vrednosti, ako se ide na masovnost, ugađanje ovakvom tržištu i otklon od elite kojoj se teži, plašim se da od tradicionalne Alfe neće ništa ni ostati.

  Alfin najveći problem je što nikako ne može da postigne dovoljnu prodaju i stane na zdrave noge što bi dovelo do finansiranja i ulaganja iz zdravih izvora, povećala bi se ponuda modela, a to bi opet generisalo veću prodaju. Ovi i ovakvi Giulia i Stelvio malo kasne na tržište, a to će taman da ih košta bolje prodaje. Postoje i repovi iz prošlosti, mitovi i legende o kvarljivosti i nepouzdanosti, pa kad se sve sabere jasno je zašto je tako kako jeste. A to je zaista žalosno kad se pogleda istorija i ono što aktuelni modeli nude…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here