Opel Corsa sa izuzetno efikasnom aerodinamikom

0
185
2019 Opel Corsa

Nova generacija modela Corsa će se, između ostalog, odlikovati vrlo niskim koeficijentom vazdušnog otpora. Novi model koji će debitovati na Sajmu automobila u Frankfurtu će imati Cd od samo 0,29.

Šesta generacija modela Corsa će pored dosta novosti imati i vrlo optimizovanu karoseriju koja će obezbediti trenutno najniži Cd u segmentu – samo 0,29.

2019 Opel Corsa in Windkanal

Prilikom razvoja novog modela korišćem je vazdušni tunel Univerziteta u Štutgartu, gde je nizom intervencija na elementima karoserije dramatično smanjena površina prednjeg dela vozila na samo 2,13 kvatratnih metara i to unapređenje je bilo i najveći pomak u smanjenju vazdušnog otpora.

,,Aerodinamika je samo jedno od područja gde Opel povećava efikasnost svojih automobila’’, rekao je izvršni direktor za inženjering, Kristijan Miler (Christian Müller). ,,Napredne benzinske i dizel pogonske jedinice i najmodernija elektrifikacija su drugi alati koje koristimo kako bismo značajno smanjili potrošnju goriva i emisiju CO2. Sve ove tehnologije potpuno su implementirane u našu Corsa-u, koja će takođe po prvi put ikada biti dostupna i kao električna Corsa-e.’’ 

2019 Opel Corsa

Podvozje je prekriveno ravnim panelom od motora do zadnje osovine kako bi se unapredio protok vazduha ispod automobila. Nova Corsa takođe ima i spojler na zadnjoj ivici krova, koji unapređuje protok vazduha i smanuje turbulenciju koja uzrokuje otpor.

Nova Corsa takođe ima prednost zbog aktivne maske hladnjaka koja smanjuje otpor vazduha i uvećava efikasnost u potrošnji goriva tako što automatski zatvara prednji otvor kada je vazduh za hlađenje najmanje potreban. Do sada je ova inovacija mogla da se pronađe samo u mnogo skupljim automobilima iz viših segmenata.  Kada je zatvoren, ovaj sistem povećava aerodinamičke performanse tako što protok vazduha preusmerava oko prednjeg dela vozila i niz bočne strane, umesto kroz manje aerodinamičan prostor motora. Deo maske hladnjaka se otvara ili zatvara u zavisnosti od temperature motora i brzine. Na primer, maska se otvara kada automobil ide uzbrdo ili po gradu tokom visokih temperatura, a zatvara se kada je potrebno manje hlađenja motora, kao što je kretanje brzinom sličnom onoj u gradskoj vožnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here