Pagani Huayra BC Roadster

0
555
NAS SPONZOR

Pagani je predstavio Huayru BC Roadster, još jednu varijantu svog hipermodela, sa krovom koji može da se skine i unapređenim motorom sa još više snage. Ime modela je posveta Beniju Kajoli (Benny Caiola), kolekcionaru Ferrarijevih automobila koji je bio prvi kupac Paganijevog automobila.

BC Roadster stiže posle kupea koji je predstavjen 2016. godine sa uklonjivim karbonskim krovnim elementom.

Pagani je saopštio da je BC Roadster težak samo 1250kg, 30kg manje od regularnog roadstera, sa strukturom koja sadrži karbonska vlakna i još ređe i lakše materijale, uključujući miks karbona i titanijuma, koji je lakši i jači.

Aerodinamički elementi i veliko zadnje krilo generišu vertikalni pritisak od 500kg pri brzini od 280km/h. Tu su i krilca pored katalitičkih konvertera izduvnog sistema koji usmeravaju gasove preko elemenata podvozja, što je rešenje slično onom iz F1.

Oblik i proporcije novog modela vuku korene iz originalne Zonde, koja je predstavjena pre 20 godina, ali su detalji značajno unapređeni i modernizovani. Izloženi metalni mehanizam selektora menjača je najupadljiviji element u kabini i primer kako Pagani daje prioritet dizajnu nad cenom.

BC Roadster koristi verziju Mercedes AMG M158 V12 motora sa dva turba. Ugradnjom novih turbo elemenata snaga je povećana sa 750KS na 800KS, a maksimalni obrtni momenat je 1050Nm u rasponu od 2000 do 5600 obrtaja.

Pogon se prenosi na zadnju osovinu preko sedmostepenog menjača sa jednim kvačilom. Pagani na ovaj način postiže uštedu u težini za 30kg u odnosu na menjač sa dva kvačila. Performanse još nisu objavljene, ali je kompanija objavila da automobil može da postigne kontinuiranu silu od 1,9 prilikom ubrzanja, a da je maksimalna vrednost 2,2g.

Biće napravljeno samo 40 primeraka BC Roadstera, a svaki će koštati oko 3 miliona EUR. To je više nego tri puta skuplje od prve Huayre, ali u Paganiju kažu da im ne nedostaje kupaca.

Prethodni tekst2019 Toyota Prius Plug-In
Sledeći tekstAudi Sport najavio 6 novih modela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here